„Epopeea” excluderii Marinei Tauber din cursa pentru Primăria Bălți și suspendarea celui de-al doilea tur al scrutinului

1051
0

Cel de-al doilea tur al alegerilor pentru funcția de primar al municipiului Bălți, care urma să se desfășoare duminică, 5 noiembrie, nu a mai avut loc, după ce, cu numai 40 de minute înainte de deschiderea secțiilor de votare, Curtea de Apel Bălți a confirmat decizia Judecătoriei Bălți cu privire la excluderea candidatei Partidului „Șor” din cursa pentru Primăria Bălți, iar Comisia Electorală Centrală (CEC) a hotărât suspendarea scrutinului. Scandalul provocat de scrutinul local din al doilea ca mărime oraș din R.Moldova a fost însoțit de o adevărată „epopee” judiciară, în timpul căreia avocații Marinei Tauber au apelat la numeroase cereri de recuzare a judecătorilor sau de strămutare a dosarului în alte instanțe, încercând astfel să tergiverseze la maxim adoptarea unor decizii finale. Iar candidata Partidului „Șor”, precum și apărătorii și simpatizanții acesteia au adresat învinuiri și chiar amenințări președintei Maia Sandu, membrilor CEC și reprezentanților actualei guvernări. Însă punctul final l-a pus Curtea Supremă de Justiție (CSJ), în seara zilei de duminică, când a emis o hotărâre irevocabilă cu privire la excluderea Marinei Tauber din cursa electorală de la Bălți.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

„Maratonul” judiciar a început în dimineața zilei de vineri, 3 noiembrie, printr-o ședință în instanța de fond de la Bălți, care a durat peste 15 ore și a fost întreruptă abia a doua zi, la ora 4 dimineața. La numai câteva ore după aceasta, Judecătoria Bălți a reluat ședința, emițând în final o hotărâre în favoarea CEC, care a cerut excluderea Marinei Tauber, pentru utilizarea unor fonduri financiare nedeclarate de cel puțin 34.260 de lei, cheltuieli deja contabilizate, și depășirea plafonului maxim admisibil pentru circumscripția electorală Bălți.

Decizia motivată a magistratei Natalia Costaș menționează că aceasta este bazată pe „existența unor dovezi suficiente și relevante”.

Toate aceste evenimente s-au desfășurat vineri și au continuat sâmbătă pe fundalul unei acțiuni de protest organizată de Partidul „Șor”, cu participarea câtorva sute de oameni, care s-a transformat într-un concert cu muzică și dansuri. Unii dintre participanți au plâns, iar apoi au încins o horă, relata NordNews.

Tot sâmbătă, CEC s-a adresat Curții de Apel Bălți cu cererea de a explica modul de executare a hotărârii privind excluderea Marinei Tauber din cursa electorală.

„Considerăm că la examinarea cererii urma să se pronunțe și asupra termenului de executare prin prisma Codului electoral. (…) Astfel, pentru ca organele electorale să aibă o claritate cum pun în aplicare hotărârea instanței de judecată, dar și pentru faptul ce ține de organizarea turului doi la Bălți, CEC s-a adresat către CA în vederea explicării hotărârii primei instanțe”, declara președinta CEC, Angelica Caraman.

Ședința Curții de Apel a început sâmbătă, 5 decembrie, la ora 17.00, și a fost întreruptă după ce avocații Marinei Tauber au solicitat strămutarea cauzei de la o altă instanță, egală în grad. La 22:00 CSJ a început examinarea cererii de strămutare, pe care a respins-o, dosarul revenind la Bălți la 3 de noapte și, după mai bine de 10 ore de ședință, în jurul orei 6.00, Curtea de Apel a decis menținerea deciziei primei instanțe.

La numai câteva zeci de minute, CEC și-a anunțat decizia cu privire la suspendarea celui de-al doilea tur al scrutinului de la Bălți.

„Membrii CEC au constatat imposibilitatea desfășurării celui de-al doilea tur al alegerilor locale noi pentru funcția de primar cu un singur candidat în circumscripția electorală municipală Bălți, în condițiile în care legislația electorală prevede că turul doi al alegerilor se organizează cu doi candidați. Întruniți în ședință extraordinară, membrii Comisiei au decis să suspende desfășurarea turului doi al alegerilor în circumscripția electorală municipală Bălți, până deciziile instanțelor de fond și de apel vor rămâne irevocabile. În baza deciziei adoptate în această dimineață de Comisie, cele 60 de secții de votare din circumscripția electorală municipală Bălți nr.2 nu se vor deschide la data de 5 decembrie 2021, iar birourile electorale ale secțiilor de votare respective vor returna, dar nu mai târziu de ora 07.00 a zilei de 5 decembrie 2021, Consiliului electoral al circumscripției electorale municipale Bălți toate documentele și materialele electorale, inclusiv buletinele de vot”, a precizat președinta CEC.

Cu toate acestea, reporterii de la NordNews au surprins câteva zeci de persoane care, în necunoștință de cauză, s-au prezentat la secțiile de votare, dar au făcut cale întoarsă, fie revoltați, fie pronunțându-se rezervat în favoarea acestei decizii.

Hotărârea de suspendare a turului doi la Bălți a fost urmată de o avalanșă de reacții critice sau chiar virulente din partea unor actor politici, precum și a unor organizații neguvernamentale, dar și de răspunsul celor care au salutat excluderea candidatei Partidului „Șor” din cursa electorală.

Membrii misiunii Promo-LEX de observare a alegerilor locale noi, bunăoară, și-au exprimat nedumerirea și dezacordul cu privire la decizia CEC. „Cu regret, cadrul legal lacunar, în combinație cu abuzurile unor concurenți electorali în ceea ce privește finanțarea campaniei au dus la suprimarea drepturilor alegătorilor, precum și ale celorlalți concurenți la alegeri libere și corecte”, se menționează într-un comunicat al Asociației Promo-LEX.

Iar Marina Tauber a calificat decizia Curții de Apel Bălți drept „un sfârșit al lumii pentru țară și pentru justiția moldovenească”.

„În această dimineață ne-am trezit cu toții în noul stat dictatorial, condus de un Lukașenko în fustă. Astăzi nu doar au fost suspendate alegerile, ci a fost suspendată democrația. Și-au supus toate instituțiile statului și nu dau doi bani pe votul alegătorilor de la Bălți. Noaptea, ca hoții, magistrații de la Judecătoria Bălți și cei de la Curtea de Apel Bălți, au examinat dosarul împotriva mea departe de ochii presei. Judecătorii au fost amenințați cu dosare penale, dacă nu o vor exclude pe Tauber din cursa electorală. Presiunile au fost exercitate de președintele Curții de Apel, Ion Talpa, președintele interimar al Consiliului Superior al Magistraturii, Dorel Musteață, și de către șeful SIS, Alexandr Esaulenco”, afirmă Tauber.

Avocații acesteia au și anunțat, de altfel, că se vor adresa la CtEDO.

De cealaltă parte, PAS a emis un comunicat prin care anunța că a luat act de decizia instanței de a anula înregistrarea unui candidat acuzat de încălcarea repetată a legislației electorale și, ca efect, suspendarea alegerilor pentru Primăria municipiului Bălți. „Într-un stat democratic toți actorii electorali trebuie să fie în condiții egale, folosind resurse permise în limita legii și orice abateri de la acest principiu trebuie să fie sancționate exemplar de către instituțiile statului”, subliniază partidul de guvernământ.

Iar ministrul Justiției, Sergiu Litvinenco, n-a ezitat să ironizeze pe seama declarației Marinei Tauber.

Iar fosta deputată a Platformei DA, Inga Grigoriu, și-a exprimat speranța că excluderea Marinei Tauber din cursa electorală de la Bălți va fi urmată neapărat de o sesizare la Curtea Constituțională privind eliminarea Partidului „Șor” din lista formațiunilor politice înregistrate în R.Moldova, anunțând că textul sesizării a și fost transmis președintelui Parlamentului.

„Totodată, sper ca organele de drept să se clarifice și cu așa-numitele magazine sociale prin care se corup și se manipulează cetățenii. De asemenea, sper că biroul Interpol Moldova pe lângă MAI va formula corect cererea de extrădare a penalului Șor. Odată ce s-a anulat un scrutin cu 30 de minute înainte de a se deschide secțiile de votare, a radia un pseudo-partid va fi floare la ureche”, consideră Inga Grigoriu.

Menționăm la final că, duminică după-amiaza, Colegiul Civil, Comercial și de Contencios Administrativ al CSJ, în componența magistraților Maria Ghervas, Nina Vascan și Victor Burduh, a menținut decizia CA Bălți prin care Marina Tauber, candidata Partidului Politic „Șor”, a fost exclusă din cursa electorală pentru Primăria din Bălți.

„Recursul depus de concurentul electoral Partidul Politic ,,Şor” și candidatul acestuia la funcția de primar al municipiului Bălţi, Marina Tauber, se declară inadmisibil. Încheierea este irevocabilă”, se menționează în decizia CSJ.

 

 

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE