Parlamentul l-a numit pe jurnalistul Vlad Țurcanu în funcția de director general al Companiei „Teleradio-Moldova”

849
0
Noul director genral al Companiei „Teleradio-Moldova!, Vlad Țurcanu

Jurnalistul Vlad Țurcanu, fost purtător de cuvânt al președintelui Nicolae Timofti, a devenit vineri, 3 decembrie, director general al Companiei „Teleradio-Moldova” (TRM), furnizorul public de servicii media din R.Moldova. Pentru numirea sa în această funcție, pentru un mandat de șapte ani, care nu poate fi reînnoit, au votat 57 de deputați ai PAS și unul din partea Blocului Comuniștilor și Socialiștilor (BCS) din Parlamentul R.Moldova. Într-un mesaj difuzat la scurt timp după aceasta pe pagina sa de Facebook, Vlad Țurcanu a promis că practicile părtinitoare și partizane din Dealul Schinoasei (denumirea cartierului unde este amplasată TRM – n.red.) vor înceta, făcând loc unor standarde profesionale recunoscute în lumea civilizată, astfel încât această instituție să-și recapete bunul nume de odinioară”.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

Vlad Țurcanu a fost propus în funcția de director general al TRM pe 29 noiembrie, în prima ședință a noului Consiliu de supraveghere şi dezvoltare (CSD) al companiei, de către noul director al CSD, Arcadie Gherasim.

În mesajul său, noul director le-a mulțumit deputaților pentru încredere, inclusiv opoziției, „care a avut față de mine o atitudine constructivă la audierile desfășurate în comisia de specialitate și în cea pentru numiri și imunități”.

De asemenea, el își exprimă speranța că va reuși, cu sprijinul autorităților și al partenerilor internaționali, să scoată „Teleradio-Moldova” și din paragina materială în care se găsește, în ideea de a-i imprima un aspect modern. „Angajații de la Radio Moldova și Moldova 1 merită condiții decente de lucru, pentru a putea, la rândul lor, să furnizeze publicului emisiuni de calitate. Transformările structurale pe care le avem în vedere au menirea să reconfigureze din temelii această instituție, ca să poată răspunde așteptărilor pe care le are societatea. În definitiv, prin eforturi comune, „Teleradio-Moldova” are șansa să devină o platformă mediatică atractivă atât pentru profesioniștii din domeniu, cât și pentru ascultători și telespectatori”, scrie Vlad Țurcanu.

Țurcanu o va înlocui în funcție pe fosta directoare generală a TRM, Olga Bordeianu, al cărei mandat a încetat pe 5 noiembrie, a doua zi după ce Parlamentul a respins raportul anual de activitate al Consiliului Audiovizualului (CA) și a votat reîntoarcerea Companiei sub control parlamentar.

Noul director al TRM este licențiat în Jurnalism și a debutat la Radio Moldova, unde, între 1992 și 2001, a fost corespondent, redactor, iar mai apoi șef al Redacției Tineret Radio. Din 1994 a activat și la TV Moldova 1, în calitate de prezentator. Între 2001 și 2004, a lucrat în Biroul de la Chișinău al Radio Europa Liberă, iar între 2006–2008, a fost membru al Consiliului Coordonator al Audiovizualului.

La 19 aprilie 2012, a fost numit purtător de cuvânt și consilier pentru comunicare al președintelui R.Moldova, Nicolae Timofti, depunându-și demisia pe 21 ianuarie 2016, din proprie inițiativă, după ce a recunoscut că a dezinformat involuntar opinia publică cu privire la învestirea nocturnă a Guvernului Pavel Filip.

Vlad Țurcanu are și experiență politică, din august 2019 până în decembrie 2019 fiind președinte al Partidului Popular Românesc (PPR), fostul Partid Liberal Reformator (PLR). Ulterior, a aderat la Partidul Unității Naționale (PUN), unde a deținut funcția de prim-vicepreședinte. În noiembrie 2020, el a părăsit PUN și s-a retras din politică.

Menționăm în acest context că, tot vineri, 3 decembrie, Parlamentul a desemnat și noua componență a Consiliului Audiovizualului (CA). Cei șapte membri, sunt Ruslan Mihalevschi (propus de șefa statului), Liliana Vițu-Eșanu (propusă de Guvernul R.Moldova), Larisa Turea și Orest Dabija (propuși de fracțiunea parlamentară a PAS), precum și Ana Gonța și Eugeniu Rîbca (propuși de organizațiile societății civile). Membrii CA sunt desemnați cu votul majorității deputaților, pentru un singur mandat de șase ani.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE