Promo-LEX// Ordinea de zi a ședinței din 11 iulie a fost modificată în proporție de 180%. Este afectată atât transparența decizională, cât și previzibilitatea procesului legislativ

211
0

Tendința de modificare a ordinii de zi a ședinței plenare a Parlamentului s-a păstrat și în cazul ultimei întruniri a deputaților, care a avut loc ieri, 11 iulie.  Asociația Promo-LEX a constatat că ordinea de zi a fost modificată în proporție de 180%. Asociația evidențiază că un rulaj atât de mare al proiectelor introduse pe ordinea de zi, în prima săptămână din ordinea de zi bisăptămânală, este o practică diferită de cea anterioară, însă, la fel, afectează atât transparența decizională, cât și previzibilitatea procesului legislativ.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

74% (14 din 19 proiecte) dintre proiectele examinate în cadrul ședinței au fost votate cu încălcarea transparenței decizionale, dintre care doar trei proiecte de acte normative aveau instituit regimul – mod prioritar. În cazul a nouă proiecte, votul a avut loc fără solicitarea/acordarea/publicarea actelor aferente: avizele Direcției General Juridice (7); avizul Guvernului (2); expertiza anticorupție (2); analiza impactului de reglementare (1), avizele comisiilor permanente (4), rezultatele expertizelor și cercetărilor (1); avizul CNA (1), etc. Promo-LEX subliniază că documentele aferente proiectelor de acte normative trebuie publicate cu suficient timp înainte de ședința Parlamentului, pentru a asigura transparența și accesibilitatea părților interesate la proiectele examinate.

În cazul a 12 proiecte nu a fost respectat termenul legal prevăzut pentru prezentarea recomandărilor părților interesate. Dintre acestea, trei proiecte de acte normative au fost examinate în mod prioritar.

Promo-LEX precizează că, în spirit de consens de către majoritatea parlamentară și opoziție, au fost aprobate doar trei proiecte. Actele votate se refereau la domeniul social, ratificarea unui acord de împrumut și modificarea Codului contravențional (coruperea electorală pasivă).

Ședința plenară a fost marcată de un incident în care unii deputați s-au stropit cu apă, în urma unui schimb de replici. Ținem să menționăm că acest comportament este inacceptabil și încalcă normele de conduită și de comportament ale unui deputat. La fel, precizăm faptul că nici președintele Parlamentului, Igor Grosu, care în acel moment era ieșit din sala de ședințe, nici vicepreședinta Parlamentului, Doina Gherman, nu au reacționat în vreun fel la cele întâmplate. Amintim că, președintele Parlamentului, sau în lipsa acestuia – președintele ședinței, este persoana responsabilă de buna desfășurare a ședinței plenare. În cazul încălcării Regulamentului Parlamentului, acesta poate chema la ordine și aplica sancțiuni.

În același timp, Promo-LEX evidențiază că ședința plenară a Parlamentului a durat 10 ore, cu o pauza de 1 oră și 15 minute. Cele mai lungi dezbateri au fost în cazul audierii raportului de activitate a Consiliului de Egalitate privind situația din domeniul prevenirii și combaterii discriminării în Republica Moldova în anul 2023 (1 oră 40 de minute) și, respectiv, în cazul unui proiect care vizează politica fiscală și vamală pentru 2025 (1 oră și 10 minute). Din cauza deficiențelor tehnice au avut loc două întreruperi ale ședinței, de câte 5-7 minute. Motivul problemelor de ordin tehnic nu a fost specificat, însă deputații au fost nevoiți să-și reseteze cartelele.

În final, Promo-LEX reamintește deputaților despre obligația de a fi prezenți pe tot parcursul ședinței plenare. Potrivit observațiilor experților Asociației, deși la începutul ședinței au fost prezenți într-un număr de 91 de deputați din 100, aceștia au început să părăsească sala plenului începând cu ora 19.00. După această oră au fost votate cel puțin patru proiecte de lege. La procedura de vot al ultimului act normativ dezbătut au participat doar 69 de deputați.

Aceasta a fost cea de-a patra ședință, din cele cinci, la care șapte deputați au interdicția de a participa.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE