Una din țintele războiului hibrid al Federației Ruse împotriva Republicii Moldova este semănarea panicii în rândul populației prin ideea că vectorul pro-vestic al guvernării riscă atragerea Republicii Moldova în război. Doar în perioada 15-30 mai, la rampă au ieșit ex-președintele Dodon, ex-premierul Chicu, ex-bașcana Irina Vlah, oligarhul fugar Ilan Șor, așa-zisul ministru de externe de la Tiraspol Vitalie Ignatiev, purtătoarea de cuvânt a diplomației ruse Maria Zaharova și alți actori asemănători, arată o analiză a experților Comunității Watchdog.md, Valeriu Pașa și Andrei Rusu. Ei și-au amplificat reciproc declarațiile precum că Republica Moldova se militarizează, își încalcă statutul de neutralitate, ba chiar au făcut aluzii că R. Moldova s-ar pregăti să dezghețe conflictul de pe Nistru sau să atace Rusia.
Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.
SUSȚINEMesajele au fost difuzate pe larg de o rețea de canale de Telegram, pagini web și instituții media rusești. În paralel, au fost trimise scrisori false de mobilizare către rezerviști, au fost organizate proteste și a fost lansată o așa-zisă mișcare anti-război – sub egida unor figuri pro-ruse, firește.
În aceleași scopuri propagandistice au fost exploatate ratificarea Parteneriatul pentru Securitate și Apărare cu UE, precum și vizita Secretarului de Stat al SUA, Antony Blinken, la Chișinău.
Potrivit experților Watchdog, prin aceste metode se urmărește inclusiv convingerea publicului că aceste griji sunt împărtășite de majoritatea populației. Acest război psihologic are două scopuri. „Primul e să submineze eforturile de consolidare a capacității de apărare a țării – orice efort în acest sens e prezentat drept pregătire de război. Al doilea scop vizează referendumul pentru integrare europeană: publicului i se inoculează ideea că votul pro-UE e un vot pro-Război, iar boicotul e un vot pentru Pace”.
Pentru a contracara efectele acestei campanii de manipulare, susțin experții, e necesar de sporit nivelul de reziliență socială, în special prin educarea publicului în chestiuni de securitate, apărare și politică. Totodată, presa trebuie să reflecte, în contrapondere, adevărata militarizare totalitară din societatea rusă. În paralel, autoritățile din domeniul apărării trebuie să comunice mai intens despre atribuțiile lor și legislația din domeniu, pentru a normaliza atitudinea populației față de activități de rutină precum exercițiile armatei, recomandă Pașa și Rusu. Nu în ultimul rând, trebuie trași la răspundere nu doar organizatorii, dar și executorii campaniilor de dezinformare, cei care acceptă bani pentru a lucra împotriva securității naționale.
Pentru a preveni efectele severe a războiului psihologic asupra societății este necesară consolidarea în continuare a rezilienței societale, susțin experții watchdog. Potrivit lor, nivelul de cunoștințe a populației în domeniul securității, apărării și politicii trebuie dezvoltat prin educare continuă.
„Un rol esențial îl joacă presa care nu doar informează, dar și dezvoltă constant gândirea critică. Autoritățile din domeniul apărării, care sunt ținta predilectă a propagandei ostile, trebuie să continue să explice prevederile legale și să informeze că aplicarea acestora nu este ceva excepțional. O vulnerabilitate adițională o reprezintă nerespectarea pe parcursul a zeci de ani a măsurilor obligatorii cum ar fi evidența și pregătirea continuă a rezerviștilor. Un mare beneficiu ar aduce oglindirea mai detaliată și obiectivă a realităților curente din societatea rusă. În mod obligatoriu sunt necesare măsuri de descurajare, prin tragere la răspundere efectivă, a persoanelor care acceptă finanțare ilegală pentru a participa în campanii de dezinformare și manipulare a opiniei publice. Acțiunile organelor de drept nu trebuie să vizeze doar organizatorii acțiunilor ostile de imixtiune în treburile Republicii Moldova, dar și executorii racolați”, scrie în analiza realizată de experții Comunității watchdog.md.
În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.
SUSȚINE