Watchdog// Fugarii Șor și Platon, principalii finanțatori ai dezinformării pe Facebook

281
0

Fugarii Ilan Șor și Veaceslav Platon cheltuie sute de mii de euro pentru a sponsoriza campanii de dezinformare online în Republica Moldova. Aceștia sunt principalii actori maligni care folosesc aceste platforme, potrivit unui raport publicat de Comunitatea Watchdog.md.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

Deși SUA au introdus sancțiuni împotriva lui Ilan Șor la 26 octombrie 2022, acesta a sponsorizat de atunci 1100 de reclame prin intermediul a 196 de pagini anonime pe Facebook, cheltuind aproximativ 378 700 de euro. Platon, care a fost sancționat de către Canada la 30 mai 2023, a cheltuit de atunci 124 300 de euro pentru 810 postări pe pagina sa personală și cea a concubinei sale Natalia Morari.

 Cheltuieli Șor pentru perioada 25 aprilie – 24 mai 2024

 Ilan Șor a promovat în perioada 25 aprilie – 24 mai cel puțin 52 de reclame prin intermediul a 10 pagini pe Facebook, cheltuind aproximativ 12 700 de euro. Trei pagini aparțin membrilor Partidului „Renaștere”, susținut oficial de Ilan Șor, cum ar fi Vasile Bolea, Veaceslav Jucov și Aleksandr Nesterovschi.

Restul paginilor folosesc o identitate de branding similară: au fotografii de profil cu drapelul Moldovei și nume de utilizator care fac aluzie fie la organizații media, fie la organizații patriotice: „Moldova cu Viață Plus”, „Moldova Cu Speranțe Mărite”, „Conștiința Îmbunătățită a Moldovei”, „Moldova în Media”, „Transformarea Moldovei Înainte” și „Știri din Moldova”. Toate aceste pagini utilizează categoriile „Site web media/de știri”, „Ziar” sau „Companie de producție media și difuzare” pentru a crea iluzia că aparțin unor instituții media legitime.

Falsurile promovate de paginile anonime ale fugarului Șor

Principalele falsuri promovate de paginile anonime ale lui Șor sunt: Occidentul dorește să acapareze R. Moldova pentru a declanșa acțiuni militare pe teritoriul acesteia; dacă Maia Sandu va câștiga la referendum, R. Moldova ar putea dispărea ca țară;  Maia Sandu are standarde duble în lupta cu corupția; Votul prin corespondență ar restricționa drepturile multor alegători, în special ale celor care locuiesc în afara UE; Rusia este principala piață de desfacere pentru agricultorii din R. Moldova.

Cheltuieli Platon pentru perioada 25 aprilie – 24 mai 2024

Veaceslav Platon a promovat în perioada 25 aprilie – 24 mai în jur de 84 de reclame pe pagina sa personale de Facebook și cea a concubinei Natalia Morari, cheltuind aproximativ 18 400 de euro. Doar pentru săptămâna 18 – 24 mai, Platon a cheltuit pentru promovare reclamelor de pe cele două pagini 3100 de euro. Oligarhul Platon distribuie în mare parte conținutul propagandistic furnizat de Natalia Morari.

„Acest raport este o dezinformare. Eu nu pot identifica niciun jurnalist, niciun reprezentant al WatchDog cu care aș putea să analizez postările mele și să vedem unde este dezinformarea. Unde este dezinformarea?”, a spus Platon pentru jurnal.md.

Raportul demonstrează că odată cu anunțul inițierii referendumului pentru integrare europeană în aceeași zi cu alegerile prezidențiale, Ilan Șor și Veaceslav Platon promovează activ conținut care discreditează UE, dar și pe președinta Maia Sandu, asociată cu procesul de integrare.

Atât Șor, cât și Platon (prin intermediul concubinei Morari) numesc referendumul drept o schemă de fraudare a alegerilor prezidențiale de către Maia Sandu. Totodată, Șor a început deja să promoveze activ Uniunea Economică Euroasiatică drept singura cale de salvare a Republicii Moldova.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE