Executivul alocă încă 50 de milioane de lei pentru sprijinirea agricultorilor afectați de calamitățile naturale

365
0

Guvernul a decis alocarea a 50 de milioane de lei, din Fondul de intervenție, pentru a sprijini agricultorii care au suferit pierderi, în urma calamităților din vara anului 2023.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

Pentru a asigura o distribuție eficientă a ajutorului, Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare a efectuat analize și calcule, în baza actelor de constatare a pagubelor furnizate de către direcțiile agricole raionale.

Concluziile acestor analize indică faptul că cea mai afectată cultură a fost porumbul, în special în raioanele din jumătatea sudică a țării. Astfel, statul va aloca peste 45 de milioane de lei agricultorilor a căror recoltă a fost compromisă în proporție de 60% și mai mult. Se estimează că aproximativ 390 de fermieri vor beneficia de acest ajutor.

De asemenea, furtunile și grindina din perioada 2527 iulie 2023 din nordul Republicii Moldova au avut un impact negativ asupra livezilor, afectând un număr semnificativ de producători agricoli, în special, în raionul Edineț. Pentru a sprijini recuperarea acestor pierderi, 7 agricultori vor beneficia de un ajutor financiar în valoare de peste 3,5 milioane de lei.

„Resursele financiare vor fi acordate solicitanților sub formă de plată directă per ha. Cererea de acordare a ajutorului financiar, împreună cu documentele în original, însoțite de copii, vor fi depuse de către solicitant sau reprezentantul legal al acestuia la subdiviziunea teritorială a Agenției pentru Intervenție și Plăți în Agricultură”, a menționat viceprim-ministrul Vladimir Bolea. 

Procesul de depunere a cererilor pentru solicitarea ajutorului va începe în aproximativ 20 de zile. „Încurajăm toți agricultorii afectați să pregătească documentele necesare și să fie pregătiți să depună cererile atunci când va fi deschis apelul. Agenția de Intervenții și Plăți în Agricultură va oferi asistența necesară și va ghida agricultorii în acest proces”, a menționat Vladimir Bolea.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE