ANSA atenționează despre focare de gripă aviară la păsările domestice. Comisiile Antipiezootice Excepționale, întrunite în regim de urgență

342
0

Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor (ANSA) informează că, în perioada 12 – 19 ianuarie 2024, pe teritoriul Republicii Moldova au fost înregistrate mai multe focare de influență aviară înalt patogenă (H5N1):

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE
  • un focar la păsări domestice într-o exploatație nonprofesională din raionul Șoldănești, s. Poiana.;
  • un focar la păsări domestice într-o exploatație nonprofesională din raionul Rîșcani  s. Borosenii Noi;
  • un focar la păsări domestice într-o exploatație nonprofesională din raionul Dubăsari s. Oxentea;
  • 5 focare la păsări domestice în exploatații nonprofesionale din raionul Soroca  s. Parcani.

În acest context, au fost întrunite în regim de urgență, Comisiile Antipiezootice Excepționale care au aprobat Planuri de măsuri pentru combaterea și eradicarea focarului de influență aviară, conform prevederilor Hotărârii Guvernului nr. 939 din 04.08.2008 pentru aprobarea normei sanitar-veterinare privind măsurile de supraveghere, control și combatere a gripei aviare, privind Planul de contingență  şi Manualul operațional pentru controlul influenței aviare.

Totodată, au fost instituite  zone de protecție de 3 km  și  zone de supraveghere de 10 km, unde medicii veterinari desfășoară  recensământul exploatațiilor de animale  și evaluarea stării de sănătate a efectivelor de păsări.

ANSA îndeamnă deținătorii și crescătorii de păsări să țină păsările în interiorul curților și la observarea semnelor clinice, să anunțe imediat personalul veterinar.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE