Un grup de mame din capitală îi cer lui Ion Ceban anularea ordinului de concediere și reducere a salariilor asistenților personali

392
0
Foto: Primăria Municipiului Chișinău

Grupul de inițiativă al mamelor din municipiul Chișinău, asistente personale ale copiilor și maturilor cu dizabilități severe, a expediat luni, 16 ianuarie, primarului capitalei, Ion Ceban, o cerere privind anularea ordinului de concediere a mai multor asistenți personali, inclusiv pensionari, și de reducere cu 50% a salariilor celor rămași.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

Potrivit petiționarilor, ordinul respectiv încalcă drepturile fundamentale ale persoanelor cu dizabilități severe, precum accesibilitatea, egalitatea în fața legii și dreptul la viață în comunitate. Mai mult, această dispoziție se află în disonanță cu prevederile Convenției ONU privind drepturile persoanelor cu dizabilități, ratificată de țara noastră în 2010.

Semnatarii cererii se arată îngrijorați de faptul că o astfel de decizie a fost adoptată fără consultarea și aprobarea membrilor Consiliului Municipal Chișinău, ceea ce contravine principiilor democrației locale și generează un sentiment de excludere în rândul copiilor și maturilor cu dizabilități severe și al părinților care își dedică viața îngrijirii lor.

Această hotărâre afectează grav drepturile la un salariu echitabil și la condiții de muncă decente ale asistenților personali, care îndeplinesc o misiune extrem de dificilă. Mai mult, aceasta va duce inevitabil la diminuarea calității serviciilor, ceea ce va avea consecințe dezastruoase asupra stării generale a copiilor cu dizabilități severe și a speranței de recuperare.

În consecință, grupul de inițiativă solicită anularea imediată a deciziei și inițierea unui dialog deschis și transparent cu toate părțile interesate pentru identificarea unor soluții echitabile, care să asigure respectarea drepturilor persoanelor cu dizabilități severe.

Grupul de inițiativă invită și alți asistenți personali să se alăture acestui demers și-i îndeamnă să expedieze pe adresa Primăriei Chișinău cât mai multe cereri similare pentru a determina edilul capitalei să-și retragă ordinul respectiv.

 

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE