FOTO// Tăieri ilicite și vânat ilegal în pădurile mai multor localități din Dondușeni

384
0

Recent, inspectorii de mediu din Dondușeni au descoperit tăieri ilegale de arbori și cazurile de braconaj din regiune, informează Inspectoratul pentru Protecția Mediului.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

Potrivit sursei, acțiunile ilegale au fost descoperite în diverse păduri gestionate de primăriile localităților Climăuți, Cernoleuca, Plop, Tîrnova și în pădurea sectorului silvic nr.9 Ocolul Silvic Dondușeni.

În cadrul raziei, inspectorii de mediu au identificat și documentat mai multe cazuri de tăieri ilegale de arbori, generând prejudicii semnificative mediului înconjurător.

În localitatea Climăuți, au fost descoperite două incidente distincte. Primul a implicat 92 de cioate de salcâm cu diametre cuprinse între 9 și 20 cm, cu un volum total de 4,019 m3, cauzând un prejudiciu de 1598 lei. Cel de-al doilea a inclus 136 de cioate de salcâm, cu diametre între 9 și 18 cm, având un volum de 4,729 m3 și cauzând un prejudiciu de 2160 lei.

În localitatea Plop, în fâșia forestieră de protecție, au fost identificate 19 cioate ale arborilor de specii salcâm și frasin, cu diametre între 10 și 24 cm, generând un prejudiciu de 1334 lei.

În alte două localități, Cernoleuca și Tîrnova, au fost raportate tăieri ilegale de salcâm, cu prejudicii de 1206 lei și, respectiv, 283 lei.

Toate cioatele arborilor tăiați ilegal au fost evaluate și marcate cu amprenta Inspecției Dondușeni, iar poliția a fost informată pentru a întreprinde măsuri adecvate.

Inspectorii de mediu au descoperit un caz de braconaj în pădurea sectorului silvic nr.9 Ocolul Silvic Dondușeni.

Două căprioare au fost dobândite ilegal prin metode interzise.

Colaborarea cu Ocolul Silvic Dondușeni și Inspectoratul de Poliție a dus la identificarea a două persoane și a unui automobil Opel-Vectra parcat în apropierea fondului forestier.

Două animale sălbatice, un căprior și o căprioară, au fost găsite omorâte și ascunse în apropierea mașinii.

Uneltele folosite în procesul de braconaj, printre care 15 lațuri, 2 cuțite de vânătoare și un topor, au fost ridicate de poliție.

Animalele au fost examinate de Agenţia Naţională pentru Siguranţa Alimentelor, care a confirmat că erau de specie căprior și au fost omorâte prin strangulare și tăiere. Prejudiciul cauzat regnului animal constituie 25,000 lei conform legislației specifice.

Inspectoratul de Poliție Dondușeni a preluat investigația, încadrând cazul sub art.233 Codul Penal RM.

Inspectoratul pentru Protecția mediului comunică că tăierile ilegale de arbori și cazurile de braconaj reprezintă amenințări grave pentru echilibrul natural și diversitatea biologică.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE