Două persoane cu dizabilități au fost violate la Centrul de Plasament din Cocieri. Avocatul Poporului evidențiază lacunele din sistemul de protecție

436
0

Doi rezidenți ai Centrului de Plasament temporar al persoanelor cu dizabilități adulte din Cocieri au fost victimele unor cazuri de viol – un bărbat și o femeie. Acestea au avut loc în februarie 2023. Chiar dacă anchete interne au fost inițiate în ambele cazuri, răspunsul diferit al autorităților și retragerea declarațiilor în unul dintre cazuri evidențiază lacunele din sistemul de protecție, informează Oficiul Avocatului Poporului, care a elaborat un Raport Special.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

Potrivit Oficiului Avocatului Poporului, autoritățile au reacționat prompt, însă diferențiat în gestionarea celor două cazuri. Poliția a inițiat urmărirea penală doar în cazul bărbatului, în timp ce acțiuni legale nu au fost întreprinse în cazul femeii, deoarece aceasta și-ar fi retras declarațiile.

Raportul Avocatului Poporului subliniază discrepanțele și eșecurile în abordarea acestor situații sensibile.

Avocatul Poporului, Ceslav Panico, a concluzionat că există o serie de omisiuni ale organelor de drept și instituțiilor rezidențiale în asigurarea protecției rezidenților împotriva abuzurilor sexuale. Raportul evidențiază: supunerea la rele tratamente a rezidenților prin abuz sexual și fizic și omisiunea Statului în a iniția o anchetă penală efectivă; omisiunea autorităților naționale în asigurarea unei protecții adecvate vieții private și de familie pentru persoanele cu dizabilități; eșecul autorităților în asigurarea protecției psihologice/morale adecvate și a despăgubirilor pentru victime; lipsa mecanismelor eficiente de notificare a situațiilor de abuz de către beneficiari; măsuri ineficiente de prevenire a oricărei forme de abuz între beneficiari sau asupra lor; anchetă internă a Centrului de plasament Cocieri imprecisă și formală; ineficiența intervenției poliției.

Avocatul Poporului a înaintat un total de 26 de recomandări către autoritățile competente, inclusiv Ministerul Muncii și Protecției Sociale, Agenția Națională de Asistență Socială și Ministerul Afacerilor Interne, Inspectoratul General de Poliție și Inspectoratul de Poliție Dubăsari.

Avocatul Poporului va monitoriza desfășurarea urmăririi penale în ambele cazuri și implementarea recomandărilor, insistând asupra necesității unei abordări proactive și eficiente pentru protecția tuturor victimelor, indiferent de capacitățile lor mentale.

În final, Avocatul Poporului subliniază imperativul renunțării la practica de a evalua autenticitatea declarațiilor persoanelor cu dizabilități intelectuale și îndeamnă organele de drept și instituțiile rezidențiale să acționeze prompt și responsabil în astfel de cazuri, asigurând un tratament adecvat și substanțial tuturor victimelor.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE