Consiliul European se reunește astăzi la Bruxelles. Cele mai importante puncte de pe ordinea de zi

492
0
Consiliul European se reunește astăzi la Bruxelles. Pe parcursul zilelor de 14-15 decembrie 2023, liderii UE vor aborda mai multe probleme de actualitate și de importanță majoră, informează consilium.europa.eu.
În cadrul Consiliului, vor fi abordate cele mai recente evoluții în ceea ce privește războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei și sprijinul continuu al UE pentru Ucraina și poporul ucrainean.

Liderii UE vor discuta și despre situația din Orientul Mijlociu.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

La fel, liderii UE vor discuta despre politica de extindere a UE, inclusiv despre procesul de stabilizare și de asociere și despre etapele următoare în acest sens.

Pe baza discuțiilor purtate cu ocazia ultimei lor reuniuni în octombrie 2023, liderii UE vor continua lucrările legate de propunerea de revizuire a cadrului financiar multianual 2021-2027, în vederea ajungerii la un acord.

Liderii UE vor trece în revistă progresele înregistrate în ceea ce privește punerea în aplicare a concluziilor lor anterioare privind securitatea și apărarea și vor oferi orientări suplimentare.

Autoritățile R. Moldova își pun mari speranțe, în contextul în care se preconiza că, în cadrul acestei reuniuni a Consiliului Europei, se va decide asupra deschiderii negocierilor de aderare a R. Moldova la UE.

În același timp, vicepremierul Nicu Popescu continuă promovarea deschiderii negocierilor de aderare cu Republica Moldova.

După vizita recentă de la Bruxelles, vicepremierul Nicu Popescu se află la Paris, împreună cu vicepremierul, ministrul dezvoltării economice și digitalizării, Dumitru Alaiba, unde continuă seria de discuții în pregătirea pentru Consiliul European care începe astăzi, transmite ministerul de Externe al R. Moldova.

Șeful diplomației Republicii Moldova a avut o întrevedere cu Laurence Boone, ministra de stat pentru Europa, pentru a aborda sprijinul amplu al Franței pentru agenda europeană a Republicii Moldova. Franța este un aliat și prieten de încredere pentru țara noastră, fapt demonstrat prin numeroase proiecte realizate cu suportul francez.

Tot la Paris, Nicu Popescu a avut o discuție sinceră și detaliată cu Péter Szijjárto, ministrul afacerilor externe al Ungariei, în cadrul căreia au fost împărtășite opinii cu privire la importanța procesului de extindere al Uniunii Europene și demararea procesul de negociere într-un termen cât mai restrâns.

Alături de ministrul Alaiba, oficialul moldovean a participat la o reuniune a Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE), unde a fost semnat un Memorandum de Înțelegere referitor la colaborarea între Republica Moldova și OCDE, document ce va contribui la implementarea reformelor în domenii cheie, conform standardelor OCDE și experienței statelor membre.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE