Bugetul de stat pentru anul 2024, aprobat de Executiv. De la 1 ianuarie 2024, 20 de mii de lei va fi indemnizația acordată la nașterea copilului

349
0

Bugetul pentru anul 2024 este unul sustenabil și solidar, axat pe domeniul social și orientat spre investițiile în viitor, scrie într-un comunicat al guvernului. Acesta prevede alocări esențiale pentru  copii, inclusiv creșterea indemnizației la nașterea copilului, majorarea salariilor cadrelor didactice cu 15 la sută și dublarea burselor studenților facultăților cu profil pedagogic.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

De la 1 ianuarie 2024, va fi majorată până la 20 de mii de lei indemnizația acordată la nașterea copilului, iar salariile a peste 50 de mii de persoane – cadre didactice din țară, vor crește cu 15%. În acest sens, va fi alocat aproximativ 1 miliard de lei.

De asemenea, vor fi majorate alocările financiare pentru programul „Protecția familiei și copilului” și alocați bani pentru dezvoltarea satelor și orașelor noastre, așa încât familiile să beneficieze de condiții bune de trai acasă, iar copiii – de oportunități de dezvoltare.

Totodată, potrivit bugetului, rămân prioritare acțiunile de susținere a întreprinderilor mici și mijlocii (ÎMM), fiind alocate peste 197 de milioane de lei  pentru finanțarea unui șir de programe.

O altă prioritate majoră este dezvoltarea continuă a sistemului de transporturi și infrastructură. Pentru asigurarea măsurilor de politici în sectorul transport, în bugetul de stat sunt planificate mijloace în sumă de 4 036,5 milioane lei, dintre care 1 393,9 milioane de lei mijloace financiare din surse externe, și 2 505,6 milioane de lei pentru reparația și întreținerea drumurilor naționale și locale.

Bugetul pentru anul 2024 prevede, de asemenea, alocații în mărime de 1 600,0 milioane de lei pentru subvenționarea sectorului agricol și dezvoltarea rurală, 322,1 milioane de lei pentru eficiența energetică, 601,5 milioane de lei destinate Fondului Național de dezvoltare Regională și Locală, dar și 175,0 milioane de lei pentru promovarea politicilor în domeniul protecției mediului.

Proiectul de lege prevede o creștere de 4,4% a veniturilor bugetului public național față de volumul precizat în anul 2023 și va constitui 107 172.0 milioane de lei. Majorarea veniturilor va fi susținută, în primul rând, de redresarea economică, unele măsuri ale politicii fiscale și vamale, precum și de o administrare mai bună a veniturilor. Cheltuielile se vor ridica la 122 962,0 milioane de lei și vor fi mai mari cu peste 1,5% comparativ cu anul 2023.

Deficitul bugetului public național se estimează a fi în limita de 15 790,0 milioane de lei sau 4,6% din PIB. Datoria de stat la finele anului 2024 va constitui 125 525,6 milioane de lei, dintre care 64,5% va fi datoria de stat externă și 35,5% – datoria de stat internă. Ponderea datoriei în PIb nu va depăși 37%.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE