VIDEO// Violența fizică este cea mai frecventă formă de agresiune raportată la Telefonul de Încredere pentru Femei și Fete

415
0

Centrul Internațional „La Strada” se aliniază și în acest an Campaniei  „16 zile de activism împotriva violenței în bază de gen”, care este organizată anual, la nivel internațional, în perioada 25 noiembrie – 10 decembrie, când sunt marcate Ziua internațională pentru eliminarea violenței împotriva femeilor și Ziua Internațională a drepturilor omului. Campania reiterează necesitatea de a lupta împotriva violenței în bază de gen și de a crea o societate în care fetele și femeile se simt în siguranță.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

Mesajul Centrului Internațional „La Strada” către toate femeile este: „Uneori poate fi prea târziu. Alege azi să trăiești fără violență. Suntem alături de tine. Sună acum la Telefonul de Încredere pentru Femei și Fete 0 8008 8008”.

Îndemnul este parte a unei Campanii de informare și conștientizare a femeilor despre formele de abuz si violență, dar și serviciile la care pot apela în situațiile de criză. Aceasta a fost lansată la începutul lunii noiembrie și include mai multe materiale informative. Astăzi, lansăm al doilea spot video, care relatează despre violența fizică asupra femeilor în familie.

Potrivit constatărilor „La Strada” în cele mai multe cazuri raportate la Telefonul de Încredere pentru Femei și Fete, apelantele vorbesc despre violența fizică din partea soțului/partenerului la care sunt supuse. Ponderea cea mai mare revenind celor din mediul rural. De la începutul acestui an, au fost înregistrate  1500 de apeluri. Majoritatea sunt recepționate în cazul situațiilor de criză sau după acestea. De cele mai dese ori femile sunt lovite, bruscate sau chiar bătute cu cruzime. O bună parte din actele de violență fizică se repetă la anumite intervale de timp.

Potrivit datelor Ministerului Afacerilor Interne, deși în ultimele 10 luni ale anului curent se atestă o ușoară scădere a cazurilor înregistrate, totuși au fost comise 822 de infracțiuni de violență în familie, cu 14 cazuri mai puțin decât anul trecut în aceeași perioadă.

În acest an, 7 persoane au fost ucise de membrii propriei familii, iar 10 persoane abia au reușit să fie salvate din brațele morții. În alte 11 cazuri de violență în familie, victimele s-au stins urmare a bătăilor primite în familie.

Centrul Internațional „La Strada” face un apel către femei și fete să nu tolereze nicio formă de violență asupra sa. Violența în familie, violul, hărțuirea sexuală, acțiunile cu caracter sexual neconsimțite sunt infracțiuni și se pedepsesc prin lege. Un element important este conștientizarea de către fete și femei că pot fi afectate atât fizic, cât și psihologic. Pentru a vorbi confidențial despre ceea ce s-a întâmplat, dar și pentru a cunoaște drepturile și serviciile disponibile în situații de criză, trebuie să sune la Telefonul de Încredere pentru Femei și Fete 0 8008 8008 care este gratuit și poate fi apelat 24/24 de ore.

De asemenea, victimele violenței pot fi ajutate de persoane cunoscute, de vecini, prieteni, consăteni, membri ai familiei care la fel pot raporta cazul la Telefonul de Încredere pentru Femei și Fete.

Amintim că, Telefonul de Încredere pentru Femei și Fete 0 8008 8008 a fost lansat la începutul lunii noiembrie a anului 2009. De atunci au fost recepționate peste 26 mii de apeluri.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE