Furnizorii de servicii media audiovizuale vor fi sancționați pentru dezinformare, chiar și cu privarea dreptului de a utiliza multiplexul cu acoperire națională

407
0

Azi, 11 august 2023, au fost publicate în Monitorul Oficial și au intrat în vigoare mai multe modificări la Codul serviciilor media audiovizuale, informează CA.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

Potrivit modificărilor, noțiunea de „dezinformare” de la art. 1 va avea un nou conținut, și anume: „dezinformare – răspândire intenționată, pe orice cale, în spațiul public, a informațiilor al căror caracter fals sau înșelător poate fi verificat și care sunt de natură să dăuneze securității naționale”.

Totodată, pentru difuzarea în mod repetat a conținutului calificat drept dezinformare, furnizorii vor putea fi sancționați și cu privarea dreptului de a utiliza multiplexul cu acoperire națională, conform modificărilor făcute la articolul 84/Sancțiuni.

Distribuitorii de servicii media vor fi obligați să plaseze serviciile audiovizuale „must carry” pe primele 20 de poziții din lista de preselectare automată a serviciilor de televiziune retransmise, conform modificărilor articolului 55, alin. 10. Aceste ajustări la structura ofertei de servicii media audiovizuale urmează să fie făcute de distribuitori în termen de o lună.

Furnizorii de servicii media au de azi obligația să uniformizeze volumul sunetului între comunicările comerciale audiovizuale, volumul sunetului între programele audiovizuale, precum și volumul sunetului între comunicările comerciale audiovizuale și programele audiovizuale.

Modificări au fost făcute și cu privire la situația dominantă în formarea opiniei publice, și anume a fost redusă de la 35% la 25% cota de audiență ponderată a serviciilor media audiovizuale, ce va fi folosită pentru a evalua riscul apariției unei situații dominante.

Articolul 25/Licența de emisie, se completează cu alineatul 8. Astfel, furnizorii de servicii media vor putea solicita suspendarea licenței de emisie, ori de câte ori consideră necesar, dacă durata cumulată a suspendării nu va depăși șase luni, cu excepția furnizorilor care utilizează sloturi din multiplex și/sau frecvențe radio, în cazul cărora durata de suspendare nu poate depăși trei luni.

Potrivit alineatului 9, furnizorii de servicii media vor putea solicita suspendarea difuzării serviciilor media prin multiplex și/sau frecvențe radio pe o perioadă ce nu va depăși trei luni.

În cazul în care, furnizorul nu va începe difuzarea odată cu expirarea acestui termen, Consiliul Audiovizualului va revoca dreptul furnizorului de a utiliza slotul din multiplex și/sau frecvența radio.

 

 

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE