Expoziția „Basarabenii în Gulag” din Piața Marii Adunări Naționale s-a încheiat. Autoritățile anunță că, în curând, expoziția va deveni una permanentă, într-o locație ce va fi anunțată ulterior 

668
0

Zeci de mii de persoane din țară și de peste hotare, inclusiv cetățenii noștri din diasporă reveniți acasă, conducerea țării și diplomați străini au vizitat, în perioada 9 – 30 iulie, expoziția imersivă „Basarabenii în Gulag”, desfășurată în Piața Marii Adunări Naționale, în memoria victimelor deportărilor staliniste. În două vagoane, similare  celor în care zeci de mii de basarabeni au fost deportați în Siberia, au fost expuse mai multe obiecte ce au aparținut deportaților, o colecție de cărți tematice și materiale de arhivă.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

Zilnic, între orele 8:30 și 21:00, în cele două vagoane, alături de vizitatori, au fost de gardă 31 de istorici – profesori universitari, cercetători științifici, specialiști și inspectori de la nouă instituții arhivistice, muzeale, de învățământ superior și preuniversitar, dar și 26 de voluntari.

„Mulțumesc tuturor care au contribuit la buna organizare și desfășurare a expoziției, dar și numărului mare de vizitatori. Prin astfel de acțiuni concrete onorăm memoria celor deportați în Siberia de gheață, păstrăm istoria și transmitem generațiilor viitoare amintirea acelor evenimente dramatice. Trebuie să ne asigurăm că trecutul nostru nu va fi uitat și că aceste atrocități nu se vor mai repeta. Am solicitat instituțiilor responsabile să lucreze coordonat pentru inaugurarea unui Muzeu al memoriei și organizarea acțiunilor de comemorare a victimelor represiunilor în localitățile țării”, a menționat prim-ministrul Dorin Recean.

„Anticipam că anume o expoziție în vagoane va transmite cel mai fidel atmosfera și starea prin care au trecut zeci de mii de deportați în Siberia și Kazahstan: mizerie, sete, foamete și căldură insuportabilă. Realitatea însă a depășit orice așteptări. Mulți vizitatori au plâns, nu neapărat din cei care retrăiau coșmarul deportărilor, dar și cei mai tineri care aveau sau nu în familie persoane deportate. Într-un cuvânt, expoziția a avut un efect vindecător asupra oamenilor de mai multe credințe, limbi vorbite, religie sau etnie, pentru că datele de arhivă arată fără tăgadă faptul că deportările în masă sovietice nu au făcut diferență între oameni pornind de la identitatea lor socială, națională sau de altă natură”, a declarat Igor Cașu, directorul Agenției Naționale a Arhivelor și coordonatorul istoricilor de gardă.

Vizitatorii au lăsat în cărțile de impresii sute de mesaje despre aceste evenimente tragice ale neamului nostru.

Datorită interesului publicului, în curând, expoziția va deveni una permanentă, într-o locație ce va fi anunțată ulterior de către autorități.

Expoziția „Basarabenii în Gulag” a fost organizată de Guvernul Republicii Moldova, Cancelaria de Stat și Ministerul Culturii, cu sprijinul Agenției Naționale a Arhivelor, Muzeului Național de Istorie și al Bibliotecii Naționale. Formatul inedit al acesteia a fost posibil grație suportului Întreprinderii de Stat „Calea Ferată din Moldova”, care a pus la dispoziție cele două vagoane, instalate în Piața Marii Adunări Naționale cu sprijinul ANTA și al Ministerului Afacerilor de Interne.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE