MAEIE îi recomandă reprezentantei Ministerului rus de Externe să citească Constituţia Republicii Moldova

533
0

Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene (MAEIE) califică drept „false şi calomnioase” ultimele declaraţii ale reprezentantei Ministerului rus al Afacerilor Externe, Maria Zaharova, în ceea ce priveşte cooperarea țării noastre cu Alianța Nord-Atlantică.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

„Relațiile Republicii Moldova cu diverse organizații internaționale, inclusiv cu NATO, reprezintă decizia suverană și independentă a țării noastre. Referitor la parteneriatul Republica Moldova-NATO, acesta are deja o istorie de 30 de ani, fiind orientat spre dezvoltarea capacităților de contracarare a noilor provocări complexe și asigurarea securității cetățenilor și a statului nostru. În același timp, menționăm că neutralitatea Republicii Moldova nu înseamnă autoizolare. Autoritățile dezvoltă parteneriate cu acele organizații și state care susțin și contribuie la menținerea păcii și securității în țara noastră”, precizează MAEIE.

Reprezenanţii instituţiei mai menţionează că în cadrul Summmitului NATO de la Vilnius, din 11 iulie curent, Alianța și-a reiterat suportul pentru integritatea teritorială, suveranitatea, independența și respectarea statutului de neutralitate a Republicii Moldova.

„De asemenea, statele NATO au declarat că sprijină dreptul suveran al Republicii Moldova de a-și alege modelul de dezvoltare, cursul de politică externă și de a-și decide viitorul fără careva ingerințe din exterior”, se mai menţionează în nota MAEIE.

În aceeași ordine de idei, reprezentanţii MAEIE de la Chişinău i-au sugerat reprezentantei oficiale a Ministerului Afacerilor Externe al Rusiei să citească integral articolul 11 din Constituția țării noastre, inclusiv aliniatul (2), care precizează că „Republica Moldova nu admite dislocarea de trupe militare ale altor state pe teritoriul său”.

„Or anume Federația Rusă încalcă în mod direct acest articol”, precizează cei de la MAEIE.

Precizăm că joi, 20 iulie, reprezentanta Ministerului Afacerilor Externe al Rusiei a lansat noi declaraţii ofensatoare la adresa Republicii Moldova, această practică devenind una obişnuită pentru Maria Zaharova  în ultima perioadă. De această dată, ea a atenţionat asupra riscului „pierderii complete a suveranităţii” în cazul apropierii ţării de NATO.

„Autoritățile Moldovei trebuie să conştientizeze faptul că apropierea țării de Alianța Nord-Atlantică presupune o pierdere completă a suveranității acesteia”, a declarat Zaharova pentru presa de la Moscova. Ea a atras atenţia asupra statutului de neutralitate a ţării noastre şi „dorinţei cetăţenilor”, care nu şi-ar dori apropierea de NATO.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE