Unde-i Plahotniuc? Nimeni nu ştie. Iachimovschi: „Nu am primit niciun răspuns oficial de la niciun stat”

598
0

Nimeni nu ştie locul aflării celui despre care se spune că a capturat R. Moldova şi ar fi principalul vinovat de furtul miliardului. Procurorii habar nu au unde este fostul lider democrat, fugarul Vlad Plahotniuc.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

„Nu am primit niciun răspuns oficial de la niciun stat care să ne confirme că Plahotniuc s-ar afla pe teritoriul său”, a declarat adjunctul interimar al procurorului-șef al Procuraturii Anticorupție, Octavian Iachimovschi, în cadrul emisiunii „Cabinetul din Umbră”, de la Jurnal TV.

„Există solicitări efectuate prin intermediul Interpol. Așteptăm dacă vreunul din statele membre ar putea să confirme aflarea lui Plahotniuc pe teritoriul său. R. Moldova nu poate face nimic, ține de disponibilitatea statului în care el se află”, a mai declarat Octavian Iachimovschi în platoul emisiunii.

Precizăm că, recent, Procuratura Anticorupție (PA) a anunţat despre trimiterea în instanța de judecată, pentru examinare în fond, a cauzei penale de învinuire a lui Vladimir Plahotniuc, fiindu-i incriminată săvârșirea infracțiunii de crearea și conducerea unei organizații criminale, escrocherie și spălarea banilor.

Conform probatoriului administrat, în perioada anilor 2013 – 2015, învinuitul, Vladimir Plahotniuc, a beneficiat de mijloace financiare sustrase din  Banca de Economii, Unibank și Banca Socială în sumă totală de 39 284 000 de dolari SUA și 3 518 705 de euro, mijloace bănești care au fost utilizate în interes personal și al organizației criminale sub formă de: achiziționarea unui avion de model Embraer Legacy 650, zboruri charter, procurări de bunuri mobile și imobile, achitarea diverselor servicii (juridice, medicale, turistice, reparații și construcții, etc.),   investiții în afaceri, organizarea de evenimente, precum și achitarea unor datorii.

Cauza penală, în 100 de volume împreună cu rechizitoriul pe 370 de file a fost expediată pentru examinare în fond la Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani, unde urmează să se prezinte pentru audieri și cei 51 de martori ai acuzării.

În prezent, față de inculpatul Plahotniuc este aplicată măsura preventivă sub formă de arest preventiv pentru un termen de 30 zile. Totodată, Procuratura Anticorupție a înaintat un demers repetat către Biroul Național Central Interpol din Republica Moldova, prin care s-a solicitat adresarea suplimentară la Secretariatul General al Organizației Internaționale a Poliției Criminale INTERPOL în vederea emiterii unei difuziuni de căutare internațională în privința lui Plahotniuc.

Pentru infracțiunile comise, fostul lider democrat riscă până la 15 ani de puşcărie.

„Gazeta de Chișinău” amintește că fostul lider democrat, controversatul om de afaceri și fugarul Vladimir Plahotniuc, a reușit să părăsească teritoriul Republicii Moldova în iunie 2019, după ce a pierdut puterea de la Chișinău.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE