REPORTAJ// Primarul de Bulboaca, Ion Berzoi: „În istorie va rămâne că de la Bulboaca s-au început negocierile și schimbările în Republica Moldova. Așa să fie…”

1020
0

Satul Bulboaca din raionul Anenii Noi în aceste zile este plin de mișcare, de efort și dăruire, ca într-un mușuroi de furnici. Oamenii din sat și muncitorii angajați lucrează pentru ca localitatea să fie cât mai curată și mai îngrijită. La Bulboaca este un gimnaziu, o școală auxiliară și două grădinițe. Casa de Cultură urmează să fie renovată printr-un proiect al Programului „ Satul European Expres”, în valoare de 450 de mii de lei. În bugetul primăriei nu a venit niciun leu în plus de la Guvernul R. Moldova pentru diverse lucrări de amenajare în sat, deși acolo va avea loc Summitul Comunității Politice Europene. ASD-ul a construit 2 km de drum național, iar Consiliul Raional Anenii Noi a renovat un dig de lângă Castelul Mimi și a amenajat o parcare. Renovarea stațiilor de așteptare, construcția trotuarelor, plantarea arborilor s-a făcut din bugetul APL. Oamenii locului sunt bucuroși că în satul lor va avea loc un eveniment de dimensiune europeană, dar speră că lucrurile bune și schimbările să aibă loc și în toată republica.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

 

24 mai 2023, ora 16.00. Intru în satul Bulboaca, raionul Anenii Noi, localitatea care va găzdui Summitul Comunității Politice Europene pe 1 iunie 2023, reunind, în premieră, 50 de președinți, prim-miniștri și înalți oficiali europeni. Summitul va avea loc la Castelul Mimi din Bulboaca, localitate situată la aproximativ 35 de kilometri distanță de Chișinău.

Comunitatea Politică Europeană este un for guvernamental paneuropean înființat anul trecut, în urma invaziei Rusiei în Ucraina, servind drept platformă care întrunește liderii europeni cu scopul a discuta și a identifica soluții pentru cele mai urgente probleme ale Europei, precum sunt securitatea, stabilitatea și reziliența energetică.

La intrarea în sat muncitorii construiesc trotuare, pe drumul proaspăt construit și marcat circulă mult transport, inclusiv câteva tipuri de tractoare. Satul e viu. Nu departe de intrarea în Bulboaca văd, pe stânga Castelul Mimi, un zid impozant de culoarea cafelei cu lapte. Porțile din fier demonstrează opulența castelului și mă gândesc că poate din cauza aceasta l-au și ales pentru Summit. În fața castelului, niște bărbați descarcă o mașină cu diferite materiale, alții intră pe poarta castelului încărcați cu instrumente. Sunt în pregătiri de marele eveniment.

Drumul central arată impecabil, pe dreapta văd o parcare și o fântână în formă de ulcior, proaspăt făcute. Un bărbat cosește iarba cu coasa electrică.

Îndrumată de o femeie tânără merg spre primărie. „Primăria e lângă biserică”, îmi spune ea.

La intrare locuitoarea Valentina Procop, care lucrează în calitate de paznic la primărie, îmi spune că „în sat se face frumos, se amenajează. Să fie pentru lume. Se face reparație și la biserică. Am dat și noi cât putem. Merg la biserică la toate sărbătorile și trebuie să contribuim”, se scuză că nu poate vorbi, deoarece „despre toate trebuie să spună primarul”.

În fața primăriei câțiva muncitori instalează stâlpi. Îmi spun că sunt angajați prin contract și stâlpii sunt destinați pentru instalarea camerelor de luat vederi. Paznicul îmi arată ușa primarului.

Primarul Ion Berzoi este la primul mandat. Azi a vorbit pentru 40 de jurnaliști odată, „dar dvs. veniți singură în birou”, îmi zice el în glumă. După ce mă prezint, funcționarul îmi spune că va spune doar adevărul și asta să scriu. Îl întreb ce schimbări se fac acum la Bulboaca, unde va avea loc Summitul.

Un tricolor de 30 de metri lungime

„Acum două luni, aflând că va fi Summitul, am început lucrări de reparare a drumului, pe care ați venit la primărie. L-a reparat ASD-ul, pentru că e la balanța Administrației de Stat a Drumurilor (ASD). Este un drum național. Drumul din fața Castelului Mimi este la balanța Consiliului Raional Anenii Noi. Acesta a fost doar plombat, deoarece nu demult a fost construit. Din bugetul APL am construit cele patru intrări în sat, stațiile de așteptare, garduri, plantări de arbori, drapel de 30 de metri lungime, care acum se montează (asemeni unui gard din metal), pavaj pe trotuare, două fântâni modernizate. Ca să fim realiști, da, primăria a planificat unele lucrări în 2023, dar nu pentru un timp atât de restrâns. Am urgentat lucrările prin angajarea mai multor muncitori. Suntem solidari și suntem bucuroși că evenimentul va avea loc în localitatea pe care o administrez în prezent”, îmi spune domnul Berzoi.

L-am întrebat pe Ion Berzoi dacă s-au reparat și s-au construit și alte drumuri în sat, în afară de cel central, național.

„Oricum, avem în program betonarea unor porțiuni de drum din beton armat, dar, partea de la uzină, nu putem încă construi drumul, deoarece  Bulboaca este beneficiară a unui proiect în valoare de 9 milioane de lei pentru construcția apeductului. Și acum se lucrează la construirea acestuia. Nu se va lucra timp de trei zile, atunci când va avea loc marele eveniment”, explică primarul de Bulboaca.

În afară de acest proiect, alesul local mi-a explicat că a aplicat și câștigat un proiect la Programul „Satul European Expres”, care e până la 450 de mii de lei, „destinat pentru renovarea căminului cultural de pe teritoriul gimnaziului. Printr-un proiect european transfrontalier cu România am câștigat tehnică cu care facem diverse lucrări în sat”, și-a lăudat primarul munca.

Potrivit lui, Bulboaca are 5600 de locuitori, 220 de locuințe. Localitatea a fost cândva raion, până în 1961, și a fost o zonă industrială, erau multe uzine pe teritoriul satului. În sat sunt blocuri multietajate: cu cinci etaje sunt șapte, iar cu două-trei etaje – 12 blocuri.

Îl întreb pe primarul de Bulboaca ce agenți economici mai activează în sat, pe care se ține și bugetul primăriei.

„Eu vă voi răspunde altfel. Legea fiscală este proastă și înregistrarea dacă se face la Chișinău, atunci, noi, practic, beneficiem doar prin faptul că persoanele fizice din sat sunt angajate la agenții economici de pe teritoriul satului. Avem 80 de lei de persoană. Am venit cu un demers către organele de stat abilitate, mai mulți primari ne-am adresat cu o scrisoare și către parlament, pentru că eu tot fac parte din Congresul Autorităților Locale din Moldova (CALM), unde am scris toate „durerile” noastre. Și vrem ca din toate impozitele achitate către stat 50% să fie alocate în bugetul local”.

Bulboaca a devenit cunoscută, în 2019, când săteanul Victor Sterpu a devenit campion european Under 20 la judo

Pe teritoriul satului, în afară de Castelul Mimi mai este agentul economic Dacia Universal, al DAAC Ghermes, care topește metal și produce piese pentru automobile; avem o uzină care se ocupă cu mecanizarea, cu drumurile. Și mai sunt și alți agenți economici, mai mici. Bulboaca, în comparație cu alte sate, este un sat viu. „Da, sunt tineri care pleacă și pleacă mulți. E vorba de salariile mici. Ar trebui să se mărească salariile. Noi suntem într-o zonă bună, de aceea au ales să aibă loc Summitul. Localitatea este tranzitată de calea ferată. Sunt două grădinițe, o școală auxiliară, un gimnaziu” , își dă cu părerea primarul Ion Berzoi.

Potrivit lui, Bulboaca a devenit cunoscută, în 2019, când săteanul Victor Sterpu a devenit campion european Under 20 la judo.

Acum va deveni și mai cunoscută grație acestui Summit.

„50 de demnitari de rang înalt vor ajunge la Bulboaca. Cred că multe localități și-ar dori asta. Suntem bucuroși și e clar că fiecare dintre noi așteaptă schimbări în țara asta. Schimbările să fie pentru noi toți, dar nu numai pentru Bulboaca. În istorie va rămâne că de la Bulboaca s-au început negocierile și schimbările în Republica Moldova. Așa să fie”, subliniază primarul.

Despre securitate primarul a zis că aceasta este și va fi la nivel înalt. „Securitatea e securitate, dar nu vorbim. Da, sunt camere de luat vederi”.

Îl întreb pe Ion Berzoi dacă în bugetul local de la primăria Bulboaca s-au alocat resurse financiare suplimentare de la Guvern în legătură cu executarea lucrărilor care se fac prin sat.

„Nu, în bugetul satului nu s-au alocat resurse financiare de la Guvern. Niciun leu. S-au transferat bani către Consiliul Raional Anenii Noi din care s-a reparat un dig de protecție, aflat mai departe de castel, și o mică parcare la intrarea în sat. Trotuarele le face primăria, dar o porțiune din trotuare au construit și cei de la ASD. Noi suntem bucuroși că avem drum nou construit. Locuitorii din Bulboaca și-ar dori ca mașinile de mare tonaj să nu mai treacă prin intravilanul localității, dar să iasă în extravilan. Este o problemă dureroasă pentru sat. Și drumul acesta, construit frumos, marcat, în maximum doi ani va fi distrus dacă toate camioanele vor trece prin sat”, și-a spus oful primarul, care împărtășește opinia locuitorilor care l-au ales.

Îl întreb dacă a făcut vreun demers către autoritățile abilitate. „Am făcut multe demersuri. Am închis cândva și traseul. Acum noi așteptăm să treacă Summitul. După Summit mergem cu sătenii pentru a soluționa problema dată”, îmi spune franc alesul local, pe care lumea îl laudă că „e un primar bun”.

Casa cu prispa albastră și cu bujori roz

După ce închei discuția cu primarul localității, merg înainte pe drumul recent construit. Pe de o parte și alta a drumului – trotuare. Un bărbat, aflat la vârsta a doua, repară gardul. Este ajutat de un adolescent, căruia îi zice să-i aducă un instrument. Îi dau binețe. Omul, cu o față luminoasă, îmi mulțumește și-mi răspunde la binețe. Intru în vorbă cu el. Mihai (63 de ani) spune că repară gardul, chiar îl înnoiește la sugestia administrației publice locale.

„Summitul e binevenit, dar gardul trebuia reparat și renovat oricum. Primarul ne-a spus ca să facem curat și, după posibilități, să vopsim, să reparăm. Zăbrelele din lemn deja erau putrede. Am vopsit parii din beton, i-am renovat și fac gard nou din fier. Va fi pentru mulți ani. Și-l renovez nu doar pentru evenimentul care va avea loc pe 1 iunie la noi în sat, dar și pentru mine, că va ține mulți ani”, îmi spune bărbatul, care povestește că a cumpărat casa anul trecut, casă bătrânească, și asta după ce a muncit mulți ani peste hotare împreună cu soția.

„ Am muncit la construcție în Irlanda, Polonia, Marea Britanie, pentru că aici salariile sunt mici, dar și lumea are o atitudine față de constructori nu chiar bună. Noi am muncit, dar copiii au stat cu bunica. Ne-a costat multișor casa. Dar are sobă, cuptor și prispă, iar în fața casei- bujori. Casa e conectată la rețeaua de gaze, la apeduct. Abia am încheiat cu datoriile și am decis împreună cu soția, care muncește peste hotare, să începem a renova, ca să putem trăi în ea cu toate condițiile necesare. Dacă suntem născuți la pământ, la sat, și am trăit în casă pe pământ, tot aici ne trage”, ni se destăinuie el, care acum trăiește tot în Bulboaca, doar că în clădirile cu mai multe etaje.

„Apartamentul va fi al băieților. Am doi băieți”, mai spune el cu mândrie. Îi spune fiului să-mi aducă bujori. „Dragul tatei, Alex, adă-i doamnei bujori”. Iau un buchet frumos din bujori roz și, când dau să trec drumul spre o femeie care udă florile de lângă poartă, de la gard, se apropie de noi un bărbat, care intră în vorbă cu noi fără a fi întrebat.

„Mie îmi zice Valeriu Mastac, vecinul lui „gheaghea Mișa”. Trăiesc lângă el, dar nu aici, ci în spatele casei lui. Îmi place că avem trotuare. Merg pe ele. Îmi place că deja mașinile nu vor merge peste noi. Râde singur. Schimbări sunt, dar e rău că merg pe acest drum nou mașinile mari. Trebuie să fie oprite”, își dă cu părerea bărbatul.

„Pe aceste drumuri merg mașinile de mare tonaj, care au câte 40-60 de tone. Vara, când sunt călduri mari, asfaltul va fi în văgăuni. Locuitorii satului l-au înștiințat pe primar că după Summit problema va fi înaintată către autoritățile responsabile și ea trebuie rezolvată. Principalul e că autocamioanele pot merge pe alt drum, mult mai scurt, dar nu pe acesta din localitatea noastră, mai ales acum, când a fost renovată această porțiune de drum. Lumea a făcut gălăgie și mai înainte. Crapă casele. Se deteriorează. În valea satului lumea a ieșit în drum. Sunt mașini de 10 tone. Acestea mai pot merge, dar celea de 40-60 tone nu trebuie să meargă prin Bulboaca că distrug nu numai drumul, dar și casele oamenilor, liniștea locuitorilor”, îmi explică domnul Mihai, care zice că dacă nu se vor lua măsuri ca transportul de mare tonaj să nu meargă prin sat, atunci la anul din acest drum doar trotuarele vor fi practicabile.

„Bujorii lui Mișa îmi plac. El a cumpărat casa cu tot cu bujori”

Trec drumul și-i dau binețe femeii care udă florile de la poartă. Are și flori plantate, proaspete, vâzdoage galbene, dar și iriși colorați, de mulți ani. Intru în discuție cu ea. O întreb despre schimbările din sat după ce s-a aflat că la Castelul Mimi va avea loc Summitul.

„Se face frumos. Frumusețea, de fapt, e curățenia, care nu la toți le place”, afirmă femeia, care-mi spune că are grad de invaliditate și nu-i permite sănătatea să facă mai multe, chiar să răsădească flori și să facă curat la lotul de lângă ea, care este părăsit.

„Dar a făcut vecina. Ea a răsădit și flori, a cosit iarba”, îmi spune ea, invitându-mă în ograda ei ca să-mi arate ce flori mai are. „Eu fac curat. Întotdeauna semăn și plantez flori, îmi plac. Ele îmi alină boala. Bujorii lui Mișa îmi plac. El a cumpărat casa cu tot cu bujori”, zice ea despre vecinul de vizavi.

La Bulboaca sunt și oameni ursuzi

Mă încumet să merg mai departe pe ulițele din sat. Un bărbat de vârsta a doua stă la umbra unui vișin, sub gardul de culoare verde, iar nu departe de el boboceii pasc. Puișorii mănâncă semințe. Mă prezint. Îmi vede  ecusonul de la presă, dar decide să nu vorbească. Spune că nu știe a vorbi și decide să tacă. Pe drum întâlnesc două mame tinere cu copii de grădiniță. Le abordez și acestea spun că sunt venite de peste hotare în vacanță și nu cunosc ce se face în sat acum, doar că Bulboaca se pregătește de evenimentul din 1 iunie.

Un gard din plasă este înfrumusețat de un șir de iriși. Observ și grădina de după gard: fără buruian.  E o mare curățenie și prin curtea plină de flori. La gard, o pensionară cu două femei tinere stau la vorbă. Încerc să le invit la discuție. Pensionara îmi spune că vorbește greu, deoarece a suferit recent un ictus. Atunci când lucra la primărie (a lucrat un deceniu după ce a ieșit la pensie) știa ce se face prin sat, dar acum nu știe nimic.

Una dintre tinerele femei este mai vorbăreață. „Se fac lucrări bune și e frumos în sat. S-a făcut curat și la calea ferată: scaune noi, coșuri noi de gunoi, drumuri normale, pietruite, stații de așteptare înnoite, trotuarele pentru copii la școală le-au făcut. Nu știu dacă în legătură cu Summitul, dar se fac lucrări bune în sat. Și eu mă bucur”, îmi zice femeia, care ține un copil de vreo doi ani în brațe și altul, puțin mai măricel, de mânuță.

„Asta e viața, asta e realitatea, dură…”

Îmi continui calea pe jos prin Bulboaca. Observ case îngrijite, modeste, unele părăsite, în paragină, altele cu curți pline cu flori. În fiecare grădină văd tufe cu bujori și alte flori. La o cotitură, trei femei stau la vorbă. Sunt dispuse să vorbească cu mine, după ce m-am prezentat.

Valentina Solonari, pensionară, 63 de ani, s-a născut și trăiește în Bulboaca. „Da, acum se fac lucrări și s-au făcut, dar noi trăim demult în sat. Trebuia să se facă mai înainte aceste lucrări. Primarul actual lucrează. Știu că vrea să deschidă și un azil pentru bătrâni. Dar, oricum, tineretul pleacă și nu se întoarce. Am doi băieți și ambii sunt în Marea Britanie. Și-mi zic că nu pot să revină aici din cauza veniturilor mici. ”

„Lumea zice că în această zi să stăm prin casă, dar nu am auzit cu exactitate. Oricum înțelegem că nu trebuie să ieșim în centrul satului, atunci când este evenimentul”, îmi zice cealaltă femeie, care are deja 70 de ani. „Am lucrat 40 de ani la Mimi și am o pensie de 1400 de lei. Lucram la linie. Am ieșit cu 550 de lei și am ajuns la 1400 de lei. Poftim, trăiește. Și să știți, ca să vizitez Castelul Mimi, trebuie să achit taxa pentru un vizitator – 450 de lei. Chiar dacă am muncit atâția ani acolo nu am niciun beneficiu”, susține aceasta pe un ton trist. „Asta e viața, asta e realitatea, dură…”, îmi spune septuagenara.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE