JOS PĂLĂRIA ŞI CĂLCATĂ-N PICIOARE!…

740
0
Caricatură de Alex Dimitrov

„Cu Botgros, cu „Lăutarii”

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

Am cântat la nunu’ mare…”

(Din repertoriul lui Nicolae Sulac)

Eu, unul, bănuiesc că pe întreg Globul nu există, decât la neamul nostru, acea extraordinar de frumoasă tradiţie a unei nunţi făcute la ţară, care se numeşte adusul la nuntă şi, respectiv, dusul acasă a nunului cel mare!… Fără momentele vizate, orice nuntă (oricât ar fi ea de bogată!) nu mai are acel haz! În ambele cazuri, muzicanţii (având de-acum date peste cap nişte păhărele), îşi pun în instrumente tot sufletul, redând tabloului un farmec cu totul aparte! (În acest context, îl îndemn pe eventualul cititor s-asculte  „bucata” muzicală a maestrului Serghei Ciuhrii „În drum spre casa nunului”, în care trombonul face farfal, nu alta!).

Într-o toamnă târzie (era de-acum hăt după Pocroave), inginerul chişinăuean Stanislav Vânjosu şi nevastă-sa îşi mai făcuseră o pereche de fini de cununie, nunta având loc într-un sat nu departe de capitală. După încheierea acelei petreceri, autobuzul, cu persoanele poftite din partea nunului, revine la oraş, oprindu-se în faţa blocului unde locuiau conii nuni.

Coboară din autobuz câteva perechi şi, potrivit obiceiului, întreg alaiul (avându-i în centru PE CEI CU PRICINA), prind a juca de-asupra capetelor colacii, prosoapele de nuni mari şi cadourile acestora primite din partea finilor!…

Toate acestea avuseră a se-ntâmpla pe la orele 5 dimineaţa, într-o sfântă duminică – unica zi a săptămânii când orice creştin are tot dreptul să se mai ia cu somnul.

Unul dintre nuntaşi (cărui i se nimerise colacii), venindu-i taman la-ndemână, ÎI TRAGE O SERIE DE CHIOTE, de-ţi era mai mare dragul!…

Imediat, la toate blocurile din jur (fiecare a câte 9 etaje!), ca la comandă, încep a se aprinde luminile – una după alta!

Aici nevasta celui cu chiotul încearcă să-l oprească, „împrumutându-i” nişte ghionturi în coaste:

– Taci, măi Petrea, nu vezi că-ai trezit oamenii din somn?!

– Nu le-a fi nimic! Las-să vadă toată lumea – că-aducem acasă nu mortul, ci PE NUNUL CEL  MARE!…

Pahomie BEJENARU

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE