Exponenta lui Șor a fost declarată oficial bașcan al Găgăuziei. Promo-LEX acuză reprezentanții CEC din regiune de manipulare

872
0

Exponenta penalului fugar, Ilan Șor, Evghenia Guțul, a fost declarată oficial bașcan al UTA Găgăuzia. Curtea de Apel Comrat a validat, în seara zilei de luni, 22 mai, după mai multe ore de ședință, rezultatele alegerilor din regiune, în urma cărora, reprezentanta partidului „Șor” a acumulat peste 52 la sută din sufragii.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

În urma anunțării deciziei, Guțul a ieșit în fața manifestanților, care se adunaseră de cu zi în fața sediului Curții de Apel din Comrat și le-a declarat că se „apucă de lucru”. Menționând că membrii CEC din regiune au declarat că în timpul scrutinului nu au fost înregistrate niciun fel de încălcări.

În același timp, reprezentanții Asociației Promo-LEX s-au arătat deranjați de declarațiile unor membri ai CEC UTAG și avocaților candidatei Partidului „Șor”, care au făcut trimitere la așa-zisele „constatări Promo-LEX” când au indicat asupra lipsei neregulilor în timpul campaniei electorale pentru funcția de bașcan. Reprezentanții Asociației Promo-LEX au condamnat cu fermitate această abordare pe care au calificat-o drept manipulatoare.

„Asociația a explicat anterior, inclusiv reprezentanților CEC UTAG, că nu se va expune public pe marginea acestui scrutin, având o misiune limitată și doar de documentare, axată exclusiv pe monitorizarea zilei alegerilor în ambele tururi din 30 aprilie și 14 mai. Precizăm că Promo-LEX nu și-a propus să aibă o misiune clasică de observare a alegerilor regionale care să monitorizeze întreaga campanie electorală, iar observațiile din ziua alegerilor sunt insuficiente pentru a aprecia procesul electoral în ansamblu”, au menționat reprezentanții Promo-LEX în cadrul unui comunicat de presă.

Totodată, membrii Asociației țin să precizeze că dacă misiunea de observare nu și-a prezentat în mod public observațiile și constatările din ziua alegerilor, asta nu înseamnă nicidecum că în campania electorală nu au fost admise careva nereguli sau încălcări ale normelor legale.

Precizăm că magistrații de la Curtea de Apel Comrat au validat rezultatul alegerilor pentru funcția de bașcan în condițiile în care, la sfârșitul săptămânii trecute, ofițerii Centrului Național Anticorupție (CNA) și Procuratura Anticorupție au desigilat și au purces la examinarea plicurilor cu listele electorale din UTA Găgăuzia. Mai precizăm că acțiunea de verificare a listelor electorale de către procurori are loc în cadrul dosarului de corupere a alegătorilor și finanțarea ilegală a partidului politic „Șor”. Potrivit procurorilor, există bănuiala că în listele electorale cu pricina au fost incluși răposați și emigranți, dar care ar fi „votat” totuși pentru bașcanul din regiune.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE