15 ani de pușcărie și 5 miliarde confiscate. Șor, condamnat definitiv în Republica Moldova: „Nu-mi pasă deloc”

1246
0
Oligarhul fugar Ilan Șor, condamnat definitiv la 15 ani de închisoare. Foto: Facebook / Ilan Shor

Fugarul Ilan Șor a fost condamnat la 15 ani de pușcărie de magistrații de la Curtea de Apel Chișinău. Decizia definitivă a fost pronunțată în seara zilei de joi, 13 aprilie, după două zile de dezbateri judiciare.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

Șor a fost recunoscut culpabil în dosarul „Frauda bancară”. El a fost condamnat la 15 ani  de închisoare, în penitenciar de tip închis, cu privarea de dreptul de a ocupa funcții pe un termen de cinci ani. Totodată, potrivit deciziei, Ilan Șor urmează să restituie în bugetul statului peste 5,2 miliarde de lei.

De menționat că termenul de închisoare se va calcula din momentul reținerii, cu includerea perioadei aflării sale în arest. În continuare, în condițiile în care există o decizie definitivă, Ministerul Justiției urmează să solicite statului Israel, acolo unde se ascunde Ilan Șor din 2019, extrădarea acestuia.

„Doar așa justiția își poate căpăta legitimitatea, prin decizii legale care pedepsesc hoții și fac dreptate…  Șor va sta 15 ani la pușcărie pentru furtul miliardului și averea lui va fi confiscată. Acest lucru a fost cerut de noi pentru a se face dreptate poporului. Acest lucru a fost cerut de cetățeni – ca cei care fură să întoarcă banii, iar legea să fie pusă în capul mesei”, a comentat șefa statului Maia Sandu după pronunțarea sentinței pe numele lui Șor.

„În sfârșit un caz în care justiția a triumfat și în țara noastră! … Oriunde ar servi el detenția, în Israel sau R. Moldova – bunurile pe care a fost aplicat sechestru acum vor fi confiscate în favoarea statului. Și asta doar pe dosarul pe care s-a dat decizia azi, mai urmează și altele”, a comentat președinta Comisiei parlamentare juridică, numiri și imunități, Olesea Stamate.

Decizia definitivă și executorie a Curții de Apel Chișinău a fost salutată și de fosta șefă a Executivului de la Chișinău, Natalia Gavrilița.

„Am obținut finalitate în cauza fugarului Ilan Șor, care nu doar a sărăcit oamenii, dar care continuă să utilizeze banii furați pentru a pune la bătaie viitorul european al copiilor noștri… Este meritul tuturor cetățenilor care au rezistat în perioada statului capturat, au luptat pentru schimbare, și au avut încredere că binele va prevala. Reforma justiției este un proces lent, dar este singura cale spre dreptate și prosperitate”, a comentat Gavrilița.

Condamnatul, însă, a declarat, într-o înregistrare video că nu-i pasă și că nu are de gând să se conformeze. Mai mult, acesta a spus că „cei trei judecători nu au semnat sentința pentru el, ci „pentru ei înșiși”.

„Asta pentru că, pentru hotărârea de astăzi, acești trei judecători vor ajunge după gratii foarte și foarte curând. Vreau ca ei să știe că eu și adepții mei nu vom uita asta”, a avertizat Ilan Șor, care a mai considerat că decizia de condamnare este o „răzbunare” pentru protestele de la Chișinău.

„…Care, da, nu mi-e rușine să spun, este condusă de mine, de partidul pe care îl conduc”, a precizat Șor îndemnându-și părtașii să iasă pe 7 mai la „lupta în stradă”.

Și deputata Marina Tauber, cercetată și ea penal,  a tunat și fulgerat după pronunțarea deciziei în raport cu șeful său fugar.

„Vor sta la pușcărie Maia Sandu și gașca ei, care se bucură astăzi, și nu Ilan Șor, care a fost condamnat pe nedrept”, a spus Tauber.

Reamintim că Ilan Șor a reușit să fugă din Republica Moldova în 2019, după ce fusese condamnat  la 7,5 de ani de închisoare pentru escrocherie și spălare de bani. Acesta se ascunde de justiția moldovenească în Israel.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE