Republica Moldova a obținut, în premieră, dreptul să exporte, în Uniunea Europeană, carne procesată de pasăre și ouă de consum

377
0

Astăzi, 9 martie 2023, au fost publicate modificările la Regulamentele de punere în aplicare (UE) 2021/404 și (UE) 2021/405 ale Comisiei din 24 martie 2021, prin care Republica Moldova a obținut, pentru prima dată, dreptul să exporte în Uniunea Europeană carne procesată de pasăre și ouă de categoria A (de consum), informează guvernul.          În prezent, în Republica Moldova activează 43 de unități de creștere a păsărilor și cca 227 mii de gospodării individuale de creștere a păsărilor, în care sunt crescute, în total, un număr de cca 6 milioane de păsări.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

Sursa citată informează că decizia Comisiei Europene este una foarte importantă și va contribui la realizarea unui obiectiv național prioritar – diversificarea piețelor de desfacere pentru producătorii avicoli din Republica Moldova. În același timp, decizia Comisiei Europene demonstrează că sistemul național de control oficial, implementat de Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor, este recunoscut de Uniunea Europeană.

Procesul de obținere a dreptului de export în UE a produselor respective din Republica Moldova a fost unul complex și de durată, fiind precedat de un schimb amplu de informații și consultări tehnice, misiuni de audit atât în regim online, cât și cu prezența fizică a experților europeni pe teritoriul Republicii Moldova, care au examinat conformitatea sistemului național într-un mod tridimensional, inclusiv capacitățile ANSA la nivel central, teritorial și gradul de conformitate al agenților economici la cerințele Uniunii Europene.

Amintim că, în prezent, în Republica Moldova activează 43 de unități de creștere a păsărilor și cca 227 mii de gospodării individuale de creștere a păsărilor, în care sunt crescute, în total, un număr de cca 6 milioane de păsări.

De asemenea, în Republica Molodva funcționează  24 de abatoare pentru sacrificarea păsărilor, care furnizează anual cca 45 mii tone de carne de pasăre, precum și 12 centre de colectare a ouălor, în care sunt înregistrate anual cca 253 milioane de ouă.

Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor în continuare va evalua eligibilitatea companiilor din sectorul avicol care intenționează să exporte pe piața Uniunii Europene, în vederea respectării cerințelor necesare pentru a-și exporta produsele în statele membre ale Uniunii Europene.

 

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE