Recean își prezintă echipa. Majoritatea miniștrilor rămân. Petruți: „S-ar înțelege că problema guvernării a fost doamna Natalia Gavrilița”

634
0

Candidatul la funcția de prim-ministru al țării și-a prezentat echipa cu care va merge astăzi, joi, 16 februarie, în Parlament să ceară „votul de sprijin”. Majoritatea membrilor Cabinetului Gavrilița își păstrează funcțiile.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

Nicu Popescu rămâne șef al diplomației moldovenești, iar Ala Revenco rămâne la conducerea Ministerului Afacerilor Interne. Vladimir Bolea va conduce, în continuare, Ministerul Agriculturii. Oleg Serebrian rămâne în funcția de viceprim-ministru pentru Reintegrare. La conducerea Ministerului Sănătății va sta, în continuare, Ala Nemerenco, iar Anatolie Nosatîi rămâne în funcția de ministru al Apărării. La conducerea Ministrul Educației și Cercetării  rămâne, în continuare, Anatolie Topală. Nu va fi schimbat nici ministrul Muncii și Protecției Sociale, la conducerea căruia rămâne Alexei Buzu. De asemenea, își păstrează funcția de ministru al Mediului Iordanca-Rodica Iordanov.

Dumitru Alaiba, care în Cabinetul Nataliei Gavrilița deținea poziția de ministru al Economiei, în echipa lui Dorin Recean este avansat la funcția de viceprim-ministru și, în afară de sectorul economiei, va mai gestiona și domeniul digitalizării, iar ministerul pe care-l va conduce se va numi în continuare – Ministerul Dezvoltării Economice și Digitalizării.

La Ministerul Finanțelor în locul lui Dumitru Budeanschi a fost numită Veronica Sirețeanu. Nu se mai regăsește în echipa lui Recean nici Sergiu Litvinenco, responsabil pe Justiție în Cabinetul Gavrilița. Respectiv, în funcția de ministru al Justiției este propusă Veronica Mihailov-Moraru, care, la ora actuală, deține funcția de secretar de stat.

În locul lui Andrei Spînu la Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale este propusă candidatura Liliei Dabija, iar expertul în energetică și fostul director general al Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică, Victor Parlicov, este propus în funcția de ministru al Energeticii – o nouă structură în cadrul Guvernului Republicii Moldova.

Așadar, Dorin Recean este așteptat astăzi în Parlament, care se va întruni în ședință plenară începând cu ora 10.00.

Sociologul român, Doru Petruți, a comentat că din „această resetare” s-ar înțelege „că problema guvernării a fost doamna Natalia Gavrilița”, având în vedere, probabil, că majoritatea miniștrilor din Cabinetul Nataliei Gavrilița își păstrează funcțiile.

„Cred că o echipă nouă ar fi fost un altfel de semnal, dar, deja … să îi urăm succes unui guvern care aterizează pe un câmp minat din perspectiva percepțiilor”, a scris sociologul pe pagina sa de socializare.

„Cabinetul de miniștri, formal propus de Dorin Recean, este rezultatul nereușit al unui compromis dintre diferite grupuri de interese”, consideră fostul deputat Alexandr Slusari, care prezice noi remanieri guvernamentale în câteva luni.

„Pentru mine nu este clar de ce cei de la guvernare nu s-au putut ridica, în situația de criză de proporții, deasupra intereselor meschine de partid, să edifice din start o construcție robustă. Sunt sigur că peste două-trei luni vom vedea iar remanieri guvernamentale, care vor lovi din nou nu doar în PAS, ci, din păcate, în vectorul european”, a precizat Slusari.

 

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE