Medicii de la IMSP Institutul de Medicină Urgentă au reușit să replanteze mâna stângă, cu recuperarea a 90% din funcții și a sensibilității,  unui tânăr în vârstă de 18 ani

1826
0

Echipa de medici: Anatolie Calistru, Igor Șapovalov, Vladislav Gladun, Maxim Țarălungă a IMSP Institutul de Medicină Urgentă au reușit să replanteze mâna stângă, cu recuperarea a 90% din funcții și a sensibilității, lui David Prutean în vârstă de 18 ani din or. Ștefan Vodă. Tânărul a suportat o traumă în urma unui accident rutier grav în 2014, când avea 10 ani, diagnoza fiind amputația traumatică prin smulgere a membrului superior stâng la nivelul trei/superior al brațului, anunță într-un comunicat IMSP Institutul de Medicină Urgentă.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

Dorința și insistența pacientului și a rudelor pentru un rezultat pozitiv funcțional au fost un stimul necesar pentru reabilitarea membrului amputat. La ora actuală pacientul poate folosi mâna, mișcările cu această mână îi sunt active, iar  sensibilitatea degetelor este restabilită. Tânărul se ocupă intens cu exercițiile fizice.

„După accidentul rutier, fiind consultat pe linia AVIASAN de șeful Secției Microchirurgie IMU, dr.,șt., med., conf.univ. Anatolie Calistru, i-a fost recomandată conservarea și transportarea corectă la rece în termocontainer a membrului superior stâng amputat cu reanimobilul.

Totul a derulat cu o viteză maximă și, într-un final, echipa de medici specialiști microchirurgi au reușit replantarea mâinii. Prima intervenție a durat în jur de șase ore, iar celelalte intervenții –  câte două, trei ore.

Timp de mai mulți ani, pacientul fiind minor, tratatamentul a avut loc la Spitalul Clinic de copii V. Ignatenco.

El a suportat mai multe tipuri de intervenții de recuperare: replantare, osteosinteză, sutură vas magistral, sutura nervilor, sutura mușchilor; autodermoplastia defectului postfasciotomic a antebrațului și operații reconstructive pe tendoane, efectuate de medicii Anatolie Calistru, Igor Șapovalov, Vladislav Gladun, Maxim Țarălungă.

Dupa șapte zile, în perioada postoperatorie, când viabilitatea replantatului era sigură, s-a efectuat autodermoplastia defectului postfasciotomic a antebrațului stâng.

Ulterior pacientul a fost transportat în Centrul Republican de Microchirurgie IMU unde au fost efectuate un șir de intervenții reconstructive”, scrie în comunicatul instituției medicale.

David Prutean le-a mulțumit medicilor, bunelului și întregii familii care l-au susținut foarte mult în această perioadă.

„Ei mi-au dat speranța ca să-mi revin, pentru că nu-mi imaginez cum aș fi fără o mână, cum m-aș descurca. Acum pot să ridic greutăți, să duc pachete grele, să ridic haltere, am o viață normală”, a spus David Prutean.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE