Comisia pentru Situații Excepționale a decis acordarea unor măsuri de suport pentru moldovenii care au emigrat autorizat sau au locuit în Ucraina și s-au întors în R. Moldova din cauza războiului

1195
0

Începând cu ziua de azi, 29 martie, Agenția Națională Asistență Socială (ANAS) va autoriza deschiderea unor noi Centre de plasament temporar pentru refugiați cu condiția ca cele existente într-o unitate administrativ-teritorială să fie ocupate în proporție de cel puțin 90%, se anunță într-un comunicat emis de Guvernul Republicii Moldova.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

Membrii comisiei au mai decis și acordarea unor măsuri de suport pentru cetățenii Republicii Moldova care au emigrat autorizat sau au locuit o perioadă îndelungată de timp în Ucraina și s-au întors în Republica Moldova din cauza războiului, dar nu au rude, prieteni, bunuri și proprietăți în țară. Aceștia vor beneficia de asistență, inclusiv cazare temporară în centrele de plasament pentru refugiați. Documentele confirmative în acest sens sunt pașaportul cetățeanului Republicii Moldova cu mențiunea emigrării autorizate în Ucraina sau permisul de ședere permanent în Ucraina, scrie în comunicatul citat.

În acest context, reporterul „Gazeta de Chișinău” a discutat cu Cristina Sîrbu, voluntară pe lângă Guvern, care se află la posturile vamale Palanca și Tudora.

„Fluxul de refugiați a scăzut, sunt mai puțini ucraineni care vin, probabil motivul ar fi că lumea se simte un pic mai sigură. Poate refugiații se gândesc că s-ar putea să se ajungă la o soluție de pace mai devreme”, a spus voluntara.

Sursa foto: facebook
Sursa foto: facebook

Pe 28 februarie, reporterii „Gazeta de Chișinău” au vizitat Centrul Sportiv din Ghidighici, ce adăpostea refugiați din Ucraina (120), azi, la o lună distanță, am vorbit cu responsabilii de acolo să vedem care este situația în prezent.

Luminița Leancă, voluntară la Centrul Sportiv din Ghidighici: „Momentan, la noi sunt aproximativ 90 de persoane. Nu mai primim persoane noi (refugiați), pentru că au rămas doar ucrainenii care staționează, deci nu sunt cei care migrează mai departe. Ei se simt bine și așteaptă momentul când se vor putea întoarce acasă”.

Voluntara spune că refugiații care au rămas în Complexul Sportiv de la Ghidighici nu prea se descurcă singuri, nu mai au resurse financiare și responsabilii de la Complexul Sportiv îi ajută cu ce pot.

„Dacă la început oamenii donau mai mult haine și produse de igienă, acum avem nevoie de produse alimentare, de hrană. Noi mai avem donații, majoritatea venite din străinătate, dar ar mai fi nevoie de produse alimentare”, conchide Luminița Leancă.

Sursa foto: facebook
Sursa foto: facebook

Din 24 februarie până azi, 29 martie, peste 350 de mii de ucraineni au trecut hotarul R. Moldova, dintre care peste 250 de mii au ieșit din Republica Moldova. Astfel, pe teritoriul Republicii Moldova se află circa 100 de mii de refugiați.

 

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE