Guvernul anunță noi compensații pentru consumul energiei termice

849
0

Guvernul a anunțat despre lansarea unui nou program de compensare a tarifului pentru căldură. Executivul va compensa 80% din creșterea tarifului, începând cu luna ianuarie. Suma maximă a compensației oferite de Guvern la factura pentru agentul termic va constitui 815 lei, adică cu 365 de lei mai mult decât este inițial. Executivul a mai decis ca în această perioadă să simplifice accesul la ajutorul pe perioada rece a anului, pentru familiile nevoiașe.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

Anunțul a fost făcut într-o conferință de presă susținută de către premierul Natalia Gavriliță și ministrul Muncii și Protecției Sociale, Marcel Spatari.

„Avem un anunț important pentru familiile din Moldova.

În ultimele săptămâni am monitorizat îndeaproape implementarea programelor de compensații în contextul crizei gazelor și am căutat împreună cu colegii din Ministerul Muncii și Protecției Sociale și din Parlament soluții pentru a crește suportul pe care îl oferim oamenilor în sezonul de încălzire.

Am luat decizia să inițiem modificările la legislație și buget care să permită creșterea compensațiilor oferite de Guvern pentru consumatorii de agent termic. E vorba de două modificări care duc la scăderea facturilor pentru cele mai vulnerabile familii.

Prima – creștem volumul compensat de Guvern din factura la agent termic. Dacă în noiembrie și decembrie am compensat 67% din creșterea de tarif, începând cu factura pentru luna ianuarie vom compensa 80% din creșterea de tarif. În plus, am crescut volumul acoperit de compensație.

Dacă în noiembrie și decembrie am compensat 1 gigacalorie, începând cu factura pentru ianuarie vom compensa până la 1,5 gigacalorii. Aceste două măsuri fac ca suma maximă a compensației oferite de Guvern la factura pentru agentul termic să crească de la 450 de lei pe lună la 815 lei.

Guvernul a venit cu explicații.

„De ce intervenim anume pe acest tip de consumatori? În medie, familiile care consumă agent termic din sistemele centrale sunt mai sărace decât cele care au centrală autonomă. E vorba despre 210.000 de gospodării din Chișinău și Bălți, în mare parte din blocuri vechi, cu o pondere mare de pensionari. Doar cinci la sută dintre aceste gospodării pot să controleze volumul de căldură consumat. Restul, 95%, nu pot regla volumele consumate, ceea ce înseamnă că aceste familii nu pot face economii – nu pot seta temperatura, nu pot pune căldura pe pauză noaptea sau în zilele în care lipsesc de acasă, așa cum o fac familiile cu altă metodă de încălzire. Analiza datelor din decembrie arată că anume pentru acești consumatori facturile au crescut cel mai simțitor, în special pentru că e vorba de familii cu venituri sub medie.

Începând cu luna ianuarie, o gospodărie conectată la sistemul central de încălzire din municipiul Chișinău, care consumă 1,5 gigacalorii, va beneficia de un suport de 815 lei din partea statului. O gospodărie din Chișinău care a consumat în ianuarie anul trecut 1,5 gigacalorii a achitat 1.683 de lei. În acest an factura pentru aceeași cantitate de căldură consumată va fi de 1.843 de lei. Restul 815 lei îi achită Guvernul. Creșterea reală a facturii pentru această gospodărie, față de anul trecut, va fi de 160 de lei pe lună.”

Executivul a decis în această perioadă să simplifice accesul la ajutorul pe perioada rece a anului, pentru familiile nevoiașe.

„Unul din factorii care produce întârzieri la acordarea acestui ajutor îl reprezintă sistemul de evaluare a averii beneficiarului. Din cauza acestei condiții avem peste 20.000 de familii cu venituri mici, care nu se califică prin acest sistem  și nu pot accesa ajutorul pentru perioada rece. Am decis ca în anul curent să scoatem acest criteriu pentru acordarea ajutorului. Asta înseamnă că procesul de acordare se va simplifica foarte mult și că mai multe familii cu venituri mici vor putea accesa acest tip de suport din partea statului. Acesta este destinat consumatorilor care utilizează pentru încălzire lemnul, cărbunele și alte resurse și care nu beneficiază de compensații pentru gaz și pentru agent termic.

În cazul consumatorilor care au încălzire în bază de gaze naturale, compensațiile rămân cele anunțate în luna noiembrie 2021 – Guvernul achită jumătate din creșterea de tarif pentru consumul de până la 50 de metri cubi și o treime pentru următoarea sută de metri cubi, cu tariful nou achitat integral doar pentru consumul mai mare de 150 de metri cubi pe lună. ”

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE