Noul tarif pentru gazele livrate consumatorilor: 11,08 lei pentru un metru cub. Guvernul promite compensații, opoziția amenință cu proteste

1113
0

Agenția Națională pentru Reglementări în Energetică (ANRE) a acceptat marți, 9 noiembrie, o majorare substanțială a tarifelor ce vor fi achitate de consumatorii finali din R.Moldova. Astfel, la cererea Moldovagaz, a fost stabilit un tarif de 11,08 lei, inclusiv TVA, care este inclus în factură, pentru un metru cub de gaze. Noul tarif, care este de 2,4 ori mai mare decât cel de până acum – de 4,2 lei pentru un metru cub, se va aplica pentru luna noiembrie, este unul provizoriu și urmează a fi revizuit până la 30 noiembrie, spune directorul ANRE, Ștefan Creangă. În aceste condiții, reprezentanții puterii anunță că Guvernul va compensa diferențiat, în funcție de volumul consumului casnic, facturile cetățenilor. Pe de altă parte, PSRM cere măsuri compensatorii pentru toți cetățenii, inclusiv cei industriali, iar liderul acestora, Igor Dodon, amenință din nou cu proteste de stradă.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

Potrivit lui Ștefan Creangă, ANRE nu a făcut altceva decât să îndeplinească indicațiile Comisiei pentru Situații Excepționale, care sunt obligatorii, iar decizia pe care a luat-o „este una corectă pentru că era una foarte și foarte complicată”.

Totodată, el a lăsat să se înțeleagă că noul tarif va include o datorie de 1 miliard 474 de milioane de lei, acumulată de la începutul anului curent din cauza unor „devieri tarifare”, cauzate de creșterea prețurilor de import, fără ca, în paralel, să fi fost ajustate tarifele pentru consumatorii finali. Tot el, însă, se arată convins că tariful final, ce va fi adoptat până la 30 noiembrie, va depăși 10 lei pentru un metru cub de gaze.

În acest context, președintele Comisiei parlamentare pentru protecție socială, sănătate și familie, Dan Perciun, a anunțat că Guvernul pregătește un pachet social pentru compensarea cheltuielilor suportate de populație, în valoare de peste un miliard de lei, o parte din acești bani devenind disponibili prin intermediul sprijinului financiar de 60 de milioane de euro oferit R.Moldova de Uniunea Europeană, pentru a face față crizei energetice.

„Este vorba despre ajutorul pentru perioada rece a anului, care va fi majorat. În primul rând, va crește numărul de familii care vor fi eligibile pentru a beneficia de acest ajutor. Vorbim aici de sute de mii de familii. În al doilea rând, este vorba despre compensarea nemijlocită în factură. Va fi o compensare diferențiată în funcție de volumul consumat, pentru primii 50 de metri cubi mai mult, după volumul de 50 de metri cubi, compensația va fi mai mică”, a declarat Perciun într-o emisiune la TVR Moldova.

La rândul său, ministrul Muncii și Protecției Sociale, Marcel Spatari, estimează că acordarea compensațiilor pentru consumatorii de gaze în perioada rece a anului ar putea costa bugetul 10 miliarde de lei, bani pe care Guvernul nu-i are. Și el vorbește despre cele 60 de milioane de euro, echivalentul a 1,2 miliarde de lei, promise de Uniunea Europeană, precizând însă că banii nu au ajuns deocamdată în țară. Alte două miliarde de lei urmează a fi alocate de Guvern.

„Reieșind din aceste calcule, Guvernul este în proces de identificare a mecanismelor de compensare a populației pentru perioada rece a anului. (…) În R.Moldova sunt 748 mii de consumatori casnici. Această categorie de consumatori ar putea să primească un ajutor de 75 la sută din costul facturii pentru primii 50 metri cubi de gaze consumate, următorii 100 metri cubi vor fi compensați în proporție de 50 la sută. În rest, consumul urmează a fi achitat integral. Pentru această măsură compensatorie statul va aloca peste 700 de milioane de lei”, a declarat Marcel Spatari, în cadrul unei întâlniri cu rețeaua „Jurnaliștii pentru drepturi sociale”.

Ministrul a adăugat că urmează să fie identificată și o soluție pentru consumatorii de energie termică, conectați la sistemul centralizat de încălzire.

Noile tarife stabilite de ANRE, la cererea Moldovagaz, au provocat reacția vehementă a liderului PSRM, Igor Dodon.

„Prostia și aroganța guvernării nu trebuie să fie plătită de cetățeni. Dacă Guvernul PAS nu a avut grijă să negocieze din timp, din vară, cu Gazprom și dacă președintele țării a provocat criza diplomatică în raport cu Rusia, vina este doar a lor. Și acum este exclusiv datoria guvernării să repare această vină și să asigure compensații complete pentru toate categoriile sociale, inclusiv pentru agenții economici, ca tarifele la gaz să nu determine creșterea galopantă a prețurilor la toate serviciile și produsele din Republica Moldova. PAS și șefa statului trebuie să discute cu America și cu Europa, cu Soros și alții, să discute cu toți patronii și partenerii lor politici și să găsească bani, nu împrumuturi cu procente, pentru a ajuta populația țării”, a scris Dodon într-un mesaj pe Facebook, sugerând că Occidentul poartă vina pentru scumpirea gazelor.

Amintim că negocierile cu Gazprom în problema aprovizionării cu gaze a R.Moldova s-au încheiat pe 29 octombrie, cu numai două zile înainte de a expira contractul pentru o lună încheiat de Moldovagaz. În baza acestuia, R.Moldova a importat gaze din Rusia la un preț de 790 de dolari mia de metri cubi. Noul contract este încheiat pe un termen de cinci ani, iar autoritățile de la Chișinău afirmă că partea rusă a acceptat formula de preț propusă de delegația moldovenească. Astfel, conform estimărilor ministrului Infrastructurii și Dezvoltării Teritoriului, Andrei Spânu, în noiembrie R.Moldova ar urma să achite un preț de aproximativ 450 de dolari pentru mia de metri cubi, mai mic decât cel de piață, acesta urmând să se reducă pe parcursul lunilor următoare.

Menționăm de asemenea că tariful de 4,2 lei pentru un metru cub de gaze, fără TVA inclus, achitat de consumatori până în luna noiembrie, a fost aprobat de ANRE în martie 2018.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE