PDM, în continuă derivă: Filip a plecat de la conducerea formațiunii

997
0

După ce a fost eliminat de la guvernare, dar și din Parlament, PDM a rămas din nou fără lider. Fostul premier, Pavel Filip, cel care a preluat conducerea partidului în septembrie 2019, la numai două luni după ce predecesorul său, oligarhul Vladimir Plahotniuc, a fugit din țară, a renunțat la funcția de președinte al democraților. Anunțul a fost făcut sâmbătă, 16 octombrie, într-un briefing, de însuși Filip, care a declarat că pleacă „împăcat”, deoarece guvernul său ar fi reușit, altădată, să asigure dezvoltarea socială și economică a R.Moldova. De asemenea, el s-a arătat convins că PDM ar mai avea „dreptul de a se reinventa și a reveni în forță, cu altă conducere”, deși formațiunea sa a obținut mai puțin de 2% la alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

„Sunt sigur că dacă PDM ar fi fost parte a guvernării, ar fi contribuit semnificativ la depășirea acestei crize de proporții prin care trece țara noastră – energetică, prețuri și tarife, frică și incertitudine”, a declarat Pavel Filip.

El mai afirmă că ar fi vrut să-și anunțe retragerea de la conducerea formațiunii imediat după alegerile din iulie, dar a așteptat doar ca să poată lăsa PDM „într-un sediu nou, cu bugetul și cheltuielile planificate până în 2023, cu staff funcțional și gata de muncă”.

Menționăm în acest context că Biroul Executiv al PDM a decis sâmbătă că pe 30 octombrie va avea loc ședința Consiliului Politic Național al formațiunii, iar până atunci interimatul funcției de lider al partidului va fi asigurat de Monica Babuc.

Amintim, de asemenea, că Pavel Filip a fost ales în funcția de președinte al PDM la 7 septembrie 2019, înlocuindu-l pe Vladimir Plahotniuc, care a monopolizat practic puterea în R.Moldova pe parcursul anilor 2016-2019, chiar dacă nu deținea nicio funcție oficială de stat. După fuga lui Plahotniuc din țară, la mijlocul lui iunie 2019 și după o săptămână de confruntări cu noua majoritate parlamentară dintre PSRM și Blocul ACUM, Filip a încercat să se disocieze de acțiunile oligarhului căruia altădată i s-a dovedit servil.

Astfel, Pavel Filip a devenit în ianuarie 2016 prim-ministru al unui guvern controlat de Plahotniuc, funcție în care a ajuns și s-a menținut până în iunie 2019, datorită unei alianțe formate de PDM cu ajutorul unor comuniști transfugi.

De asemenea, Pavel Filip, în calitate deja de deputat și lider al PDM, a oferit susținere parlamentară pentru Guvernul Ion Chicu, învestit în noiembrie 2019, după ce PSRM a rupt alianța cu Blocul ACUM și a debarcat-o de la guvernare pe Maia Sandu.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE