„Împreună cu noi au fost toți eminescologii cu renume mondial”

1190
0
Acad. Mihai Cimpoi, fondatorului Centrului Academic Internațional „Eminescu”
Acad. Mihai Cimpoi, fondatorului Centrului Academic Internațional „Eminescu”

În condițiile pandemiei ce ne-a influențat mult viața socială, dereglând activitatea instituțiilor de artă, educație și cultură și având ca efect anularea majorității manifestărilor culturale curente sau tradiționale, Centrul Academic Internațional „Eminescu” a organizat la 31 august, de Ziua Limbii Române, un eveniment cu program bine conturat la care a pus umărul și Pretura sectorului Botanica. Parteneri de nădejde ai manifestării, din spusele doamnei Elena Dabija, directoare a Centrului, și de această dată au fost Institutul Cultural Român „Mihai Eminescu” la Chișinău și Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice din capitală.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

Publicul prezent, de altfel destul de numeros pentru condițiile de pandemie, a avut ocazia să privească expoziția de artă plastică „Odă limbii române”, o expoziție de documente online „Român mi-e neamul, românesc mi-e graiul”, o revistă bibliografică online „Unitate de limbă – unitate de neam” și să asculte două conferințe publice, „Alexei Mateevici – păzitorul etern al graiului străbun” și „Momentul Eminescu în evoluția limbii române”.

În amiaza zilei, după interpretarea Imnului de stat pe versurile lui Alexei Mateevici și depunerea de flori la bustul Poetului nepereche, în fața celor prezenți au luat cuvântul Elena Dabija, directoarea Centrului Academic Internațional „Eminescu”, care a amintit că „nu noi suntem stăpânii limbii, ci limba e stăpâna noastră”, iar instituția pe care o conduce de douăzeci de ani e deschisă pentru toată lumea bună care face parte și respectă suflarea românească.

Pretorul sectorului Botanica, Boris Prepeliță, a menționat sprijinul acordat de pretură, spunând că cei șase tei ce vor fi plantați pe alee sunt o contribuție simbolică la înveșnicirea numelui lui Eminescu.

Academicianul Mihai Cimpoi, directorul de onoare al centrului, a menționat că în anul curent mai sărbătorim 170 de ani de la nașterea lui Mihai Eminescu și 180 de ani de la nașterea lui Titu Maiorescu, subliniind că Dumitru Prunariu, cosmonaut român, a apreciat vocația lui Mihai Eminescu de a detecta și înregistra cosmica muzică în creația sa de geniu. „Cunoscând opera lui Eminescu, ne uităm în ochii lui Dumnezeu. Să udăm acești tei cu lacrimile dragostei față de Eminescu”, a adăugat academicianul Valeriu Matei.

După luările de cuvânt ale ex-primarului Serafim Urechean, poetului Iulian Filip și a directorului general al Bibliotecii Municipale „Bogdan Petriceicu Hasdeu, pe fundalul momentului poetic „E dulce cum e mierea și-mi place s-o ascult”, pe aleea din fața Centrului „Eminescu” au fost plantați șase tei frumoși, regretul academicianului Mihai Cimpoi fiind că nu s-a reușit aducerea unui tei simbolic de la baștina Poetului.

  În după-amiaza zilei de 31 august, în incinta Centrului, a urmat Congresul Mondial al Eminescologilor, aflat la cea de a IX-a ediție. Tradițional, acest eveniment s-a desfășurat în anii trecuți în cadrul Academiei de Științe a Moldovei, cu activități parțiale și la Centrul Academic Internațional „Eminescu”. De data aceasta, date fiind condițiile de austeritate pandemică, Congresul s-a desfășurat doar la Centru. Discursurile academicianului Mihai Cimpoi și academicianului Nicolae Dabija, lansările de noi documente și noi ediții Eminescu au conferit evenimentului o notă aparte de sărbătoare a românilor uniți întru afirmarea idealurilor naționale.

„Împreună cu noi au fost toți prietenii noștri, eminescologi cu renume mondial din spațiul românesc și de peste hotare, pe care sperăm să-i revedem la anul cu bine”, a consemnat academicianul Mihai Cimpoi, căruia îi urăm la mulți ani și noi realizări cu ocazia zilei sale de naștere, care a fost ieri, 3 septembrie 2020.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE