„Toți politicienii sunt numai cu interesele lor”

855
0
La piața second hand de la Strășeni. Foto: Natalia Munteanu

În deplasările echipei redacționale prin localitățile republicii, de obicei centre raionale, pentru promovarea și difuzarea ziarului mai consultăm vocea poporului, care, deși amărât și necăjit, nu pregetă să răspundă la întrebările adresate. Avem impresia că omul simplu, deprins cu toate greutățile vieții, le știe și le înțelege pe toate, este iertător și are răbdare infinită.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

Mai aruncă și el câte o vorbă de duh, râde și zice ca ar putea fi și mai rău, deci se poate încă de răbdat, și nu uită să spună că așteaptă timpuri mai bune. Nu prea știe cine i le-ar putea aduce, pentru că a pierdut încrederea în toți conducătorii de ieri și de azi, dar va merge oricum la votare, va vota pentru cineva, căci, nu este exclus, să ne meargă, să avem noroc măcar de această dată.

La Strășeni, mai bine zis la vestita piață din acest centru raional, ajungem mai de dimineață și găsim multă lume adunată, din oraș și din satele din împrejurimi. Chiar dacă bântuie coronavirusul și trebuie să poarte măști de protecție, oamenii se bucură de viață așa cum este ea. Forfota e mare și ziarele, ce ni se iau din mâini, nu ajung la toți. Foarte multă lume ne cunoaște deja, a auzit de noi și promite să se aboneze, dacă „nu cumva sunteți și voi de la vreun partid anume și slujiți pe cineva”.

Întrebarea principală pe care o adresăm celor cu care discutăm e despre ce cred ei că se întâmplă în politica de la noi, dacă putem avea încredere în politicieni și care ar fi soluția de ieșire din situația de criză parlamentară și guvernamentală.

„Toți politicienii se împacă pe ascuns”

Larisa, 65 de ani, fostă profesoară de chimie, din Strășeni, menționează că în politica de pe Bâc e o luptă permanentă între clanuri, adică între corupți. Lumea, zice dumneaei, e cam proastă și votează orbește pe cei care reușesc s-o amăgească mai înainte de a înțelege ea ceva.

„Toți politicienii sunt numai cu interesele lor. Te uiți că parcă se ceartă între ei, dar se împacă pe ascuns și împart ce a mai rămas de împărțit. Dodon, când era la putere Plahotniuc, a tăcut ca acela în buruieni, dar pe urmă, ajungând el stăpân pe noi, a prins la curaj și se dă mare și tare. Îi cunosc personal părinții și știu că sunt oameni de treabă, dar el s-a aruncat într-o altă viță, că parcă-i deocheat, săracul. Vrea să ne vândă la ruși și, la toamnă, n-o să-l mai votăm. Vrem s-o susținem pe Maia Sandu, dar și ea, în ultimul timp, nu știm de ce parcă șchioapătă”, spune fosta profesoară.

„Dodon se bagă peste Parlament”

Alexandru, 67 de ani, fost șofer și tractorist, din Greblești, nu crede în nici un guvern, oricare ar fi acesta și oricare i-ar fi componența. „Oricine ar veni la putere, tot degeaba, pentru că nu lucrează nimeni pentru popor. Guvernul actual îl învinuiește pe cel care a fost, iar cel care va veni îl va învinui pe cel de acum. Alegerile, de câte ori se întâmplă, sunt trucate. Dodon se bagă peste Parlament și, prin socialiștii săi, îi limitează puterea. Dacă cineva îi iese din cuvânt, îl bagă în sperieți, așa cum a făcut-o cu deputatul Gațcan, începând cu podul de la Telecentru, când acesta a fost stopat și amenințat.

El ar vrea ca toată lumea să-i știe de frică și chiar e drept că oamenilor le-a cam dispărut curajul. Dodon ne izolează de Europa și s-ar putea întâmpla să rămână copiii și nepoții noștri acolo, iar noi, uitați de lumea civilizată, să stăm izolați, cum am mai fost, aici. Salariile sunt mici, pensiile-s o rușine. Iată eu, bunăoară, primesc o pensie de 1200 de lei, deși am lucrat toată viața. Cum să trăiești cu acești bani?!…”, se întreabă la finele discuției noastre pensionarul.

„Platon a luat apă în gură”

Maria, 71 de ani, din Voinova, se bucură că este o femeie bogată: are cinci copii, 10 nepoți și cam tot atâția strănepoți. Nu poate să ne spună că se bucură la fel și de pensia ei de 1700 de lei. „Am ieșit la pensie cu 73 de lei și credeam că o să mor de foame. Și pensia pe care o am acum nu-mi ajunge, dar, cu ce mă mai ajută copiii, parcă mă descurc. În politică nu mă bag, dar cred că aș vota-o pe Maia Sandu la toamnă, că-mi pare mai liniștită și parcă am mai multă încredere în ea”, ni se destăinuie pensionara.

Pavel, 63 de ani, fost șef de depozit, din Strășeni, este nemulțumit de faptul că președintele Dodon mai mult vorbește decât lucrează. Nu crede că miliardul furat va putea fi întors vreodată, deoarece se face totul pentru a nu-i mai da de urme.

„Platon a promis că, odată ajuns în libertate, va face tot posibilul pentru a-i scoate în vileag pe toți hoții miliardului, dar acum își caută de treburile sale și a luat apă în gură. Cei care sunt eliberați din pușcării, că mai avem de aceștia, după ce scapă de la închisoare, ca printr-o minune, uită de tot și de toate și nu se mai bagă în politică. E și aceasta, cred, un fel de politică a celor care le pun anumite condiții înainte de a-i elibera”, conchide Pavel.

„După alegerea oricărui guvern, să urmeze anticipatele”

Anatol, 57 de ani, din Strășeni, este în vervă și nu-i lipsește nici simțul umorului. „Ar trebui să alegem un alt guvern, pentru că trebuie să schimbăm și noi ceva, măcar așa, de dragul schimbării. Că, de vreo 30 de ani, numai cu asta ne ocupăm și nu prea vedem să se schimbe ceva. După alegerea oricărui guvern sau parlament, ar trebui să urmeze imediat anticipatele, pentru că oricum o dăm în bară”, râde dumnealui, spunând că a rămas mulțumit după ce a stat de vorbă cu oameni de la ziar.

Irina, 68 de ani, fostă muncitoare, fostă angajată la spital, din Strășeni, nu crede nici ea în alegerile anticipate și nici în alt guvern. „Dacă îi dăm jos pe aceștia, o să vină alții și mai flămânzi. Lumea noastră nu se prea pricepe la alegeri și politicienii o amăgesc cu te miri ce în campaniile electorale. Iată ce aș vrea să vă spun și despre alegerile prezidențiale, poate că o să vă placă, poate că nu: ne-ar trebui unul ca Lukașenko măcar, să țină la poporul lui și să nu se ducă la Putin după sfaturi tot timpul”, susține pensionara.

Am auzit și comentarii gen „toți politicienii sunt niște bandiți”, „trebuie împușcați toți” etc., dar, pentru că acestea ies din cadrul unei exprimări civilizate, nu le-am reprodus integral, împreună cu alte expresii licențioase. Totuși nu le-am trecut cu vederea, ele exprimând o stare de spirit a unei părți importante a populației. Am găsit de cuviință să vă informăm, pentru că, de multă vreme, și acestea fac parte din viața noastră.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE