„Guvernarea se teme de orice mișcare ce promovează valori democratice și libere”

1485
0
Imagine simbol, sursa: parlament.md
Imagine simbol, sursa: parlament.md

Deși experții Consiliului Europei îndeamnă Parlamentul Republicii Moldova să adopte proiectul de lege nr. 10 privind organizațiile necomerciale, premierul Ion Chicu a comentat într-o emisiune la TV8, că „legea cu privire la ONG-uri nu poate fi votată în redacția actuală și în redacția sugerată de partenerii noștri UE”. GAZETA de Chișinău a contactat-o pe directoarea de programe din cadrul Centrului de Resurse Juridice din Moldova, Sorina Macrinici, și pe deputatul în Parlamentul Republicii Moldova, Dumitru Alaiba, pentru a obține comentarii pe marginea acestui subiect.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

Proiectul Legii cu privire la organizațiile necomerciale a fost elaborat de Ministerul Justiției în cadrul unui grup de lucru mixt în 2016-2017 și a fost consultat public. A fost aprobat și de Guvern în 2018. De asemenea, proiectul a fost adoptat de Parlament în prima lectură la 3 mai 2018 și de doi ani deja este tărăgănată adoptarea lui în lectura a doua.

Sorina Macrinici, directoare de programe la Centrul de Resurse Juridice din Moldova, a comentat pentru GAZETA de Chișinău că „Proiectul Legii ONG aduce mai multe îmbunătățiri cadrului legislativ actual, care corespund cu standardele internaționale. În ceea ce privește activitatea politică, acesta instituie interdicția absolută pentru organizațiile necomerciale de a susține candidații în alegeri și instituie limite clare privind relațiile dintre organizațiile necomerciale și partidele politice. Mai multe Organizații ale Societății Civile (OSC-uri) au solicitat Parlamentului transparență reală în procesul de definitivare și de adoptare a acestui proiect. Am solicitat aceasta și în martie, și în aprilie 2020.

Noi solicitam ca Parlamentul să publice versiunea actuală a proiectului, cu toate modificările făcute până acum, toate amendamentele deputaților, precum și organizarea unor consultări largi în cazul în care se vor efectua modificări la acest proiect.”

Dumitru Alaiba, deputat în Parlamentul Republicii Moldova, explică tărăgănarea adoptării acestei legi prin faptul că „guvernarea se teme de orice mișcare ce promovează valori democratice și libere. Pentru ei asta este un pericol existențial. Atât PD-ul acum doi ani, cât și guvernarea actuală se tem de aceste lucruri. Pentru că sunt contrare modelului lor de stat. Se vede și în felul în care ei și-au expus viziunea cu lux de amănunte despre cum văd presa și funcția mass-mediei în general. Fix același lucru este și cu ONG-urile, ei își doresc doar organizații necomerciale care să facă curățenie în parcuri și punct. Guvernarea este deranjată că există câteva echipe în țară care se uită mai profesionist la calitatea deciziilor lor.”

„Dacă vrei o societate democratică, trebuie să permiți existența societății civile în calitate de instituție care vine să contrabalanseze deciziile statului. O guvernare care vrea să îmbrățișeze democrația și valorile europene va promova în primul rând libertatea mass-media și a organizațiilor societății civile”, a adăugat deputatul Dumitru Alaiba pentru GAZETA de Chișinău.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE