Spionul rus cu statut de diplomat, expulzat azi din R. Moldova. Vasnețov critică decizia Chișinăului

73
0

Chișinăul a expulzat spionul rus deghizat în diplomat, prins marți în flagrant, în timp ce primea informații de la șeful Direcției Juridice a Parlamentului Republicii Moldova, potrivit Deutsche Welle.

Azi dimineață, 1 august 2024, ambasadorul Rusiei  la Chișinău, Oleg Vasnețov, a fost convocat la Ministerul de Externe al Republicii Moldova, unde i-a fost adusă la cunoștință decizia Chișinăului și i-a fost transmisă o notă de protest în legătură cu acțiunile pretinșilor diplomați ruși în Republica Moldova. Potrivit surselor DW, spionul expulzat deținea funcția de asistent al atașatului militar al Ambasadei Ruse din Chișinău, fiind vorba de ofițerul GRU, Dmitri Kelov. Spionul rus cu statut de diplomat, expulzat joi din R. Moldova, a fost acreditat la Chișinău în august 2021.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE
Vasnețov: „Cu siguranță va exista un răspuns din partea Rusiei”

La ieșirea din sediul MAE, Vasnețov și-a permis să critice Chișinăul pentru deciziile pe care le-a luat. Potrivit lui, „acțiunile autorităților moldovene sunt îndreptate realmente spre demolarea relațiilor bilaterale moldo-ruse”. „Sunt acțiuni extrem de neprietenoase, care nu contribuie la dezvoltarea relațiilor bilaterale”, a spus Vasnețov.

Diplomatul rus spune că în Ambasada Rusiei din Chișinău a mai rămas un număr mic de diplomați. Vasnețov s-a arătat surprins că Chișinăul a decis expulzarea angajatului ambasadei fără ca structurile de forță să-și încheie măcar ancheta. „Este foarte straniu că acest diplomat este declarat persona non grata atunci când nu tot probatoriul a fost adunat”, a spus ambasadorul rus, precizând că „va exista cu siguranță un răspuns din partea Rusiei, deoarece Rusia reacționează întotdeauna pe potriva provocărilor”.

Moldova este plină de agenți care lucrează pentru Rusia

După declanșarea invaziei ruse din Ucraina, Chișinăul a expulzat zeci de spioni ruși cu statut de diplomat și zeci de „angajați tehnici” ai Ambasadei Ruse implicați în activități îndreptate împotriva intereselor Republicii Moldova.

Marți, 30 iulie, a avut loc ultima operațiune a structurilor de forță de la Chișinău, în timpul căreia a fost reținut în flagrant șeful Direcției Juridice a Parlamentului, Ion Creangă, în momentul în care îi transmitea informații ofițerului GRU Kelov, în schimbul unor „beneficii personale”, potrivit unui comunicat al Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale din Republica Moldova (PCCOCS). Concomitent, a fost reținut un polițist de frontieră de la aeroportul din Chișinău, care îi furniza informații aceluiași spion rus.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE