Chișinăul expulzează încă un angajat al Ambasadei Rusiei. Colaboratorul urmează să părăsească Republica Moldova în 48 de ore 

77
0

Ambasadorul Federației Ruse în Republica Moldova, Oleg Vasnețov, a fost convocat astăzi, 1 august 2024,  la Ministerul Afacerilor Externe și i s-a înmânat o notă din partea ministerului privind declararea drept persoană indezirabilă („non grata”) a unui angajat al Ambasadei Federației Ruse de la Chișinău.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

„Decizia autorităților moldovenești a fost luată ca urmare a activităților specifice întreprinse, în urma cărora au fost obținute informații și probe care atestă desfășurarea pe teritoriul Republicii Moldova (de către diplomatul rus) a unor activități incompatibile cu statutul diplomatic”, anunță Ministerul de Externe.

În acest context, colaboratorul Ambasadei ruse urmează să părăsească Republica Moldova.

Amintim că procurorii Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS) și ofițerii Serviciul de Informații și Securitate (SIS), au reținut ieri, 31 iulie, doi funcționari din Parlament și din Poliția de Frontieră, bănuiți de trădare de patrie și complot împotriva Republicii Moldova.

Potrivit PCCOCS, faptele au avut loc începând din anul 2023. Astfel, unul dintre ei este bănuit de trădare de patrie, după ce ar fi cules și livrat angajatului ambasadei Rusiei la Chișinău informații pentru a fi folosite împotriva intereselor Republicii Moldova. Cel de-al doilea funcționar este bănuit de complot împotriva Republicii Moldova. Acesta a acționat în scopul obținerii unor beneficii personale.

„În Republica Moldova nu a existat o atitudine serioasă de-a lungul timpului, pentru că am avut și politicieni care au fost la cârma țării și au lucrat pentru interesele altui stat. Acum am văzut această acțiune a instituțiilor. Sperăm să vedem și o finalitate, pentru că nu este suficient să descoperim aceste cazuri dacă ele nu sunt sancționate. Mă refer, evident, la Procuratură și la instanțele de judecată. Sper de data aceasta că și probele sunt serioase și atitudinea instituțiilor care urmează să sancționeze aceste persoane este la fel de serioasă”, a a comentat președinta Maia Sandu, într-un interviu la Jurnal TV.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE