CNA raportează, în primele șase luni, o creștere cu 40 la sută a numărului de infracțiuni. Cazurile de corupție documentate s-au majorat cu peste 50%

70
0

Numărul infracțiunilor, depistate și documentate de CNA în primele șase luni ale anului curent, a crescut cu aproximativ 40 la sută față de perioada similară a anului 2023. O majorare considerabilă se atestă în depistarea cazurilor de trafic de influență, care au crescut cu peste 90%, fals în acte publice cu 67%, iar numărul infracțiunilor de corupere activă și de delapidare a averii străine s-a triplat. Datele se conțin în Raportul subdiviziunilor CNA pentru prima jumătate a anului curent, prezentate în cadrul ședinței Colegiului.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

Potrivit raportului, în cele șase luni ale anului 2024, Centrul Național Anticorupție (CNA) a depistat 391 (+38%) de infracțiuni față de 283, înregistrate în perioada similară a anului precedent, iar pentru documentarea a 90 de cazuri din cele menționate CNA a conlucrat cu Procuratura și Ministerul Afacerilor Interne. Din numărul total, 365 sunt infracțiuni de corupție sau conexe corupției, ceea ce reprezintă o creștere cu 52 la sută față de perioada de raport a anului 2023. Mai exact, din numărul de infracțiuni care au înregistrat creștere în perioada de referință, 77 de cazuri se referă la traficul de influență (40 de cazuri – 2023), coruperea activă – 102 (34 – 2023), coruperea electorală – 6 (0 – 2023), delapidarea averii străine -11 (4-2023), luarea de mită – 8 (1-2023) și  fals în acte publice -7 (5-2023). De cealaltă parte, a scăzut numărul de cazuri depistate pe următoarele categorii: escrocherii – de 10 ori, exces de putere sau depășirea atribuțiilor de serviciu – cu 40 la sută.

După criteriul de gravitate, numărul infracțiunilor deosebit de grave a crescut 57% și cu 73% cele grave. Cazurile mai puţin grave au scăzut de  aproximativ patru ori, iar cele ușoare – cu 18%. Cele mai multe infracțiuni au fost depistate în mun. Chișinău – 166, ceea ce reprezintă o creștere de două ori față de perioada similară a anului trecut.

Potrivit raportului subdiviziunii de urmărire penală  a CNA, în gestiunea ofițerilor s-au aflat 985 de cauze penale sau cu 25 la sută mai multe față de 785 de dosare aflate în procedură în primele șase luni ale anului trecut. În perioada de referință, 61 de persoane au fost reținute, iar 52 au fost ulterior arestate. Prejudiciul total stabilit pe cauzele penale din procedură este de circa 21 de milioane de lei, dintre care 190 de mii de lei au fost restituite benevol la etapa urmăririi penale.

În cadrul ședinței de bilanț, Agenția de recuperare a bunurilor infracționale (ARBI)  a CNA a anunțat sechestre aplicate pe bunuri și active provenite din infracțiuni în valoare de 1 miliard 232 de milioane de lei și depunerea a 62 de milioane de lei, în diferită valută, pe conturile trezoreriale ale CNA.  Printre activele sechestrate de Agenție se numără bunuri imobile, criptomonedă, autoturisme, capitaluri sociale, numerar, construcții, terenuri agricole și pentru construcții, iar ordonatorii delegațiilor remise spre executare sunt organul de urmărire penală al Centrului Național Anticorupție, Procuratura Generală, procuraturile de sector și cele specializate (Procuratura Anticorupție și PCCOCS), Serviciul Vamal și subdiviziunile Ministerului Afacerilor Interne.

Pe componenta de prevenire, educație anticorupție și expertiză, ofițerii CNA raportează 794 de materiale recepționate de la diferite autorități pe marginea cărora au fost întocmite rapoarte de expertiză anticorupție și avize cu recomandări. Din numărul total: 124 sunt proiecte de legi, 279 – proiecte de hotărâri de Guvern, 21 de acte departamentale etc. În aceeași perioadă, ofițerii CNA au organizat 172 de instruiri anticorupție pentru aproximativ 11.500 de persoane, inclusiv pentru agenți publici, elevi, studenți și reprezentanți ai mediului privat.

În perioada de raport, s-a desfășurat evaluarea integrității instituționale la Primăria mun. Chișinău şi Agenţia Naţională Transport Auto, fiind efectuate 60 vizite de documentare, iar în vederea monitorizării implementării de către entitățile publice evaluate a planurilor de integritate, au fost elaborate 7 rapoarte de monitorizare, publicate pe pagina web a  CNA. Totodată, sub monitorizare rămân a fi planurile de integritate ale 14 entități publice. De asemenea, Direcția testării integrității profesionale a eliberat 3 282 de certificate de cazier.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE