În acest an, admiterea la studii de licență în universități se va desfășura online

101
0

În premieră, în anul curent, admiterea la universități (studii superioare de licență) se va desfășura prin intermediul platformei unice eadmitere.gov.md. Platforma oferă posibilitatea de a depune dosarele online și va fi funcțională din data de 22 iulie, când începe procesul de admitere online la universități. Candidații vor putea selecta cel mult trei universități și câte cel mult trei specialități din cadrul fiecărei instituții.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

„Peste 70% dintre absolvenții noștri aleg să continue studiile universitare acasă, în Republica Moldova. În acest an, admiterea la studii superioare de licență se va efectua exclusiv online prin platforma eadmitere.gov.md. Am organizat un șir de instruiri online pentru a familiariza viitorii studenți cu platforma și pentru a-i ghida în procesul de admitere”, a menționat ministrul Dan Perciun în cadrul conferinței de presă organizată cu ocazia lansării platformei.

Admiterea la toate instituțiile de învățământ superior din Republica Moldova va începe pe 22 iulie. Candidații la studii de licență vor putea depune dosarele pe platforma eadmitere.gov.md în două tururi: 22 – 31 iulie (sesiunea de bază) și 10 – 14 august (sesiunea suplimentară). Rezultatele intermediare vor fi anunțate pe data de 2 august și, respectiv, 16 august. Ulterior, candidații care au fost admiși de instituțiile de învățământ, la una sau mai multe specialități, vor face alegerea și vor depune dosarele în original la universitatea unde vor să-și facă studiile. Afișarea rezultatelor finale se va face pe 9 august (sesiunea de bază), și pe 20 august (sesiunea suplimentară).

Platforma va putea fi ușor accesată pe telefon sau laptop, iar candidații vor trebui să parcurgă câțiva pași pentru a depune dosarele de admitere. Primul pas este să se autentifice: prin sistemul guvernamental MPass sau prin adresa electronică. Candidatul va crea contul personal și va completa formularul de înregistrare cu informațiile solicitate. Acesta va indica o adresă de email și un număr de telefon valabile și veridice, la care va primi notificări pe parcursul procesului de admitere.

Urmează încărcarea documentelor, la necesitate, și a actelor confirmative, în cazul celor care fac parte din categoriile speciale de candidați conform Regulamentului de admitere.

După completarea și salvarea datelor, următoarea etapă este depunerea cererii de participare la concurs. Candidatul poate depune până la 3 cereri: cel mult trei universități, iar la fiecare universitate câte 3 specialități în ordine prioritară. Va fi necesar de achitat și o taxă de admitere, care este stabilită de fiecare instituție de învățământ superior în parte. Despre rezultatele admiterii instituțiile vor comunica  prin intermediul sistemului informațional și  paginile web instituționale.

Tinerii care nu au decis încă la ce specialitate să depună dosarul pot veni la Comisia de admitere a instituției, unde vor fi ajutați să aleagă specialitatea, în funcție de preferințele pe care le au. De asemenea, candidații vor putea primi ajutorul Comisiei la completarea formularului online pe platforma eadmitere. Pentru orice detalii referitoare la admiterea în învățământul superior din țară, persoanele interesate vor putea apela la Call Centru: 0 8000 5005.

În Republica Moldova există 16 instituții de învățământ superior, cu peste 200 de specialități și programe de studii, la care învață circa 56 de mii de studenți. La admiterea din anul curent, universitățile din Republica Moldova vor propune în total 8 697 locuri bugetare, la licență, master, rezidențiat și secundariat clinic. De menționat că, din numărul total de locuri bugetare la licență și master, 25% vor fi acordate pentru domeniul științe ale educației, adică 2 104 de locuri.

Elaborarea platformei eadmitere.gov.md are loc cu sprijinul Proiectului ,,Învățământul Superior din Moldova”, implementat de MEC și finanțat de Banca Mondială.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE