Invitație la explorarea unei noi apariții editoriale – „Chișinăul în plăci memoriale”

110
0

Biblioteca Municipală „B.P. Hasdeu” invită cititorii și pe toți cei pasionați de istorie să exploreze noua apariție editorială, „Chișinăul în plăci memoriale”, un catalog-album care a fost publicat recent la Chișinău.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

Acest volum își propune să traseze o conexiune mai aprofundată între trecutul, prezentul și viitorul Chișinăului. În paginile sale, cititorii vor descoperi o analiză detaliată a plăcilor memoriale din oraș, care îi va ajuta să înțeleagă mai profund istoria locală.

„Chișinăul în plăci memoriale” a fost conceput de Lidia Kulikovski și include contribuțiile autorilor Lidia Kulikovski și Ana Răileanu. Coordonarea științifică a fost realizată de Mariana Harjevschi, iar redactarea a fost efectuată de Elena Ungureanu și Tatiana Luchian. Claudia Tricolici a asigurat redactarea bibliografică, în timp ce indexurile au fost elaborate de Irina Osovki. Fotografiile din volum sunt realizate de Ana Răileanu, Lidia Kulikovski și Daniel Usatîi. Tehnoredactarea volumului a fost efectuată de Octavian Tverdohleb, iar designul coperții a fost creat de Valeriu Herța. Tiparul a fost realizat de Bons Offices. Menționăm că acest volum face parte din Colecția Chișinăuiană.

Pentru o incursiune fascinantă în istoria orașului, vă invităm să citiți, să descoperiți și să celebrați „Chișinăul în plăci memoriale”.

La elaborarea acestui volum au contribuit un număr mare de profesioniști, atât direct, cât și indirect, astfel încât ar fi necesare câteva pagini pentru a-i enumera pe toți. Unii au ajutat la identificarea surselor, alții au generat idei ori au oferit încurajări valoroase.

În mod special, mulțumim doamnei Mariana Harjevschi, director general al Bibliotecii Municipale „B.P. Hasdeu”, pentru sprijinul acordat în editarea acestui volum și pentru libertatea de cercetare oferită, iar lui Ivan Pilchin îi mulțumim pentru munca sa atentă și meticuloasă în calitate de editor.

Anumiți colegi au contribuit generos la completarea unor date și clarificarea unor aspecte editoriale, între care menționăm echipele bibliotecilor „Lesia Ukrainka”, condusă de Ludmila Barbă; „Ițik Mangher”, condusă de Anna Bațmanova; „Transilvania”, reprezentată de Parascovia Onciu și „Adam Mickiewicz”, reprezentată de Svetlana Gimeni. Menționăm în mod special contribuția Elenei Cebotari pentru generozitatea și experiența sa valoroasă în găsirea informațiilor și documentelor necesare.

Exprimăm recunoștința noastră deosebită doamnei Ludmila Pânzaru, director adjunct al Bibliotecii Municipale, Taisiei Foiu, șefă a Secției „Memoria Chișinăului”, și Claudiei Tricolici. Mulțumim, de asemenea, instituțiilor de documentare care au răspuns prompt solicitărilor noastre: Biblioteca USMF „Nicolae Testemițeanu”, reprezentată de directorul Liubovi Karnaeva și directorul adjunct Olesea Dobrea, și Biblioteca ASEM, reprezentată de Natalia Gheradi.

Suportul profesional în domeniul artei plastice a fost oferit de sculptori, arhitecți și pictori care ne-au consultat și explicat termeni și tehnici de realizare a plăcilor memoriale. Între aceștia, menționăm contribuția lui Iurie Canașin, Mihai Damian, Victor Macovei, Ruslan Tihonciuc, Ion Zderciuc, Vladimir Dubasov, Iurie Halupneac, Alexei Colâbneac și  a altor artiști de valoare care  prin operele lor de artă reflectă istoria locală și înnobilează Chișinăul. Mulțumiri deosebite adeucem arhitecților Mihail Orlov și Alexei Țurcan, precum și sculptorilor Valeriu Doicov și Valentin Vârtosu.

Mulțumim Arhivei Municipale și Arhivei Primăriei Municipiului Chișinău, Uniunii Arhitecților, instituțiilor și întreprinderilor republicane și municipale, asociațiilor neguvernamentale pentru cooperarea și ajutorul oferit. De asemenea, exprimăm mulțumiri speciale Tamarei Guțu și tuturor celor care au contribuit la realizarea acestui volum.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE