O parohie de la Cricova a trecut la Mitropolia Basarabiei. Preotul Andrei Percic: „De acum suntem parte a familiei mari a Bisericii Ortodoxe Române”

77
0
Sursa foto: Facebook/ parohul Andrei Percic

Preotul Andrei Percic, paroh al Bisericii de lemn „Sf. Alexandru de Svir” din orașul Cricova, a anunțat ieri, 21 iulie, pe pagina sa de socializare, că lăcașul de cult a trecut la Mitropolia Basarabiei. După ce Rusia a invadat Ucraina, iar patriarhul Kiril a justificat războiul ruso-ucrainean, mai mute parohii din Republica Moldova, care se subordonau canonic Mitropoliei Moldovei, subordonate patriarhiei de la Moscova, au trecut la la Biserica Ortodoxă Română (BOR). Preotul Andrei Percic, paroh al bisericii „Sf. Cuv. Alexandru de Svir” din or. Cricova a fost oprit de a oficia cele sfinte, anunță într-un comunicat Mitropolia Moldovei.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

„Ca urmare a demersurilor și solicitărilor dumneavoastră, comunitatea noastră ortodoxă din orașul Cricova, mun. Chișinău, a fost primită sub omoforul Mitropoliei Basarabiei. De acum suntem parte a familiei mari a Bisericii Ortodoxe Române, prin voința și binecuvântarea lui Dumnezeu și grija păstorească a Înaltpreasfințitului Petru, Mitropolit al Basarabiei. Comunitatea noastră are acum statut deplin și mult așteptat, canonic și juridic, ca parohie ortodoxă în cadrul Bisericii Ortodoxe Române.

Aderarea noastră de la Patriarhia Rusă, la Patriarhia Română nu este un moft personal, nici un act politic, economic sau social. Ea a fost solicitată de-a lungul ultimilor ani de către creștinii și enoriașii din Cricova, care și-au exprimat dorința fermă de a reveni la biserica mamă, la originile culturale, spirituale și istorice. Este un act de recunoștință față de înaintașii noștri, strămoși, domnitori și, în special, față de Sfinții noștri mult iubiți Părinți.

Revenim la Biserica Ortodoxă Română, care are comuniune cu toate Bisericile locale (Grecia, Constantinopol, Alexandria, Ierusalim, Antiohia, Serbia, Bulgaria și altele), fiind binecuvântați și recunoscuți de Patriarhia Ecumenică.

Vom continua să folosim același calendar și să prăznuim sărbătorile Domnești și pe sfinți la fel ca până acum. Vom mărturisi același crez și același simbol de credință, fără nicio schimbare. Vom oficia aceeași Sfântă Liturghie, ne vom împărtăși din același Trup și Sânge al Mântuitorului nostru Iisus Hristos și vom săvârși aceleași Sfinte Taine: botez, cununie, rugăciuni și înmormântare, sfințirea caselor etc. Vom continua să predicăm, să învățăm și să sprijinim categoriile vulnerabile ale societății noastre: orfani, deținuți, persoane în vârstă, persoane solitare și persoane cu nevoi speciale, oferindu-le suport material, social și moral-spiritual.

Ne vom ruga pentru pacea și bunăstarea Sfintei noastre Biserici, a poporului nostru binecredincios de pretutindeni și a țării noastre. Nimic nu este mai frumos, mai demn și mai plin de duh decât a locui împreună cu frații.

Mulțumim pentru tot sprijinul, încrederea și bunăvoința voastră. Să fim demni, responsabili și credincioși strămoșilor, credinței și culturii noastre.

Doamne ajută!”, a scris pe pagina sa de socializare preotul Andrei Percic.

Preotul Andrei Percic, parohul bisericii „Sf. Cuv. Alexandru de Svir” din or. Cricova, a fost oprit de a oficia cele sfinte, se menționează într-un comunicat al Mitropoliei Chișinăului și Întregii Moldove, publicat azi, 22 iulie.

„În urma părăsirii samavolnice și lipsite de temei canonic a Eparhiei Chișinăului din cadrul Bisericii Ortodoxe din Moldova, împreună cu nesupunerea față de autoritățile bisericești ierarhic-superioare și încălcarea jurământului depus la hirotonie, prot. mitr. Andrei Percic, paroh al bisericii „Sf. Cuv. Alexandru de Svir” din or. Cricova, mun. Chișinău ați fost oprit de a oficia cele sfinte începând cu data de 22 iulie 2024”, scrie în comunicatul Mitropoliei Moldovei.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE