FOTO// Președinta Maia Sandu și Secretarul de Stat al SUA, Antony Blinken, s-au întâlnit la Chișinău. Sprijin de 50 de milioane de dolari pentru reforma justiției

697
0

Maia Sandu a avut astăzi, 29 mai 2024, o întrevedere cu Secretarul de Stat al SUA, Antony Blinken. Președinta Maia Sandu a menționat că Secretarul Blinken a venit cu un puternic mesaj de sprijin pentru Republica Moldova și pentru calea păcii, democrației și prosperității pe care a ales-o Republica Moldova.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

„Moldova apreciază profund acest sprijin constant și prietenia de durată a Statelor Unite. Susținerea poporului american înseamnă beneficii concrete pentru moldoveni – securitate energetică, linii electrice care ne conectează la rețeaua europeană, ajutor la plata facturilor, modernizarea agriculturii și creșterea exporturilor, dezvoltarea industriei vinicole, modernizarea grădinițelor, creșterea potențialului nostru turistic. Împreună cu prieteni precum Statele Unite, Moldova va reuși să construiască un viitor liber, în pace, unde fiecare cetățean are șansa unei vieți împlinite”, a subliniat șefa statului în cadrul conferinței de presă.

După discursul Maiei Sandu, secretarul american Antony Blinken a venit cu un mesaj de mulțumire pentru leadershipul care s-a văzut la Chișinău. Oficialul american și-a amintit de ultima sa vizită, de acum doi ani, pe care a avut-o în Republica Moldova, la începutul invaziei ruse în Ucraina.

„Suntem foarte recunoscători pentru leadershipul dumneavostră. Tot ce faceți aici în timpuri grele și circumstanțe dificile pentru a înainta și avansa această țară. Acum doi ani, când am fost aici, am discutat despre cum vom construi o Moldovă dinamică, ancorată în Europa, care trăiește în pace cu moldovenii care vor decide viitorul lor. În ciuda dificultăților cu care v-ați confruntat ați îndeplinit pași concreți pentru a realiza această viziune, care va crea un viitor puternic – parcursul european, reforma sectorului energetic. Astăzi, dorim să continuăm aceste progrese. Noul sediu al ambasadei SUA va fi un simbol al prieteniei noastre și va oferi o bază pentru a continua să avansăm împreună în relațiile noastre bilaterale” a declarat secretarul american.

„Din februarie 2022, SUA a alocat 774 de milioane de dolari pentru a consolida instituțiile moldovenești și a construi reziliența Republicii Moldova  și a contracara aceste acțiuni care vin din partea Federației Ruse. Vrem să ajutăm  Moldova în contracararea atacurilor cibernetice prin sprijinirea unei noi academii și, de asemenea, o consolidare a sectorului particular, care vor avea noi talente și noi abilități. Astăzi vrem să vă sprijinim să curățați sistemul judiciar și vom lucra împreună cu Congresul pentru a oferi 50 de milioane de dolari suplimentar, pentru a avansa în continuare aceste eforturi. Acesta va consolida capacitatea Moldovei de a rezista interferențelor rusești, de a organiza alegeri libere, corecte, de a continua parcursul spre UE și de a crea mai multe oportunități în domeniul economic. Deci, dorim să conlucrăm pentru a asigura economia și securitatea energetică. Atacurile rusești asupra infrastructurii ucrainene au exacerbat și provocările Republicii Moldova”, a declarat Antony Blinken, în cadrul conferinței de presă.

Publicăm în continuare declarațiile Președintei Maia Sandu de la conferința comună cu Secretarul de stat american, Antony Blinken.

Stimate domnule Secretar de Stat,
Dear Antony,

Welcome back to Chisinau!

Vizita Dumneavoastră de astăzi reconfirmă relațiile excelente dintre Republica Moldova și Statele Unite ale Americii și este un puternic semn de sprijin pentru țara noastră și pentru calea păcii, democrației și prosperității pe care am ales-o.

Ultima dată ne-ați vizitat acum doi ani, în martie 2022, când zeci de mii de refugiați ucraineni traversau hotarele noastre în căutarea unui refugiu departe de bombardamentele armatei ruse.

Dumneavoastră ați fost printre primii înalți oficiali care au vizitat Moldova în acele momente dificile. Și ați continuat să ne fiți alături.

În toată această perioadă grea, de când războiul a revenit pe continentul nostru, am reușit, aici, în Moldova, să menținem pacea, stabilitatea și liniștea, în pofida tentativelor de destabilizare a situației de către cei care ne vor răul.

Am reușit acest lucru inclusiv datorită faptului că nu suntem singuri, datorită sprijinului pe care îl primim de la lumea liberă și democratică.

Tot datorită sprijinului guvernului SUA și altor parteneri am putut oferi condiții demne ucrainenilor care s-au refugiat în țara noastră și comunităților locale care îi găzduiesc.

Noi am reușit să menținem pacea acasă, însă cetățenii noștri continuă să fie puternic afectați de efectele negative ale războiului asupra economiei și bunăstării noastre. Dar prin unitate și cu sprijinul partenerilor vom fi alături de oameni și vom merge înainte.

Inclusiv datorită ajutorului financiar american în valoare de 80 milioane de dolari, iarna trecută am reușit să compensăm facturile cetățenilor la energie.

Moldova nu doar a așteptat să fie ajutată, ne-am răsuflecat mânecile și ne-am apucat de lucru. Ne-am consolidat securitatea energetică.

De la o dependență totală față de resurse energetice rusești, astăzi cumpărăm gaze naturale din mai multe surse, inclusiv din Statele Unite, având astfel opțiuni mai accesibile și mai bune.

Construim linii electrice care să ne conecteze la rețeaua europeană – una din ele va fi finanțată de către Agenția Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională – și investim în surse de energie regenerabilă. Scopul nostru este să depășim vulnerabilitatea Moldovei în acest domeniu, să avem surse de electricitate stabile, accesibile și sustenabile.

Datorită sprijinului american prin USAID, modernizăm agricultura, îmbunătățim infrastructura post-recoltare, iar soiurile de fructe se aliniază la preferințele pieței.

De exemplu, exportul de cireșe moldovenești pe piața europeană a crescut de peste 12 ori doar într-un an, ceea ce a adus peste 6 milioane de dolari economiei noastre.

Beneficiile directe ale sprijinului american sunt evidente – datorită unei investiții de peste 1 milion de lei finanțate de USAID, peste 230 de agricultori vor utiliza energia generată de noile instalații fotovoltaice pentru irigarea a peste 2 mii de hectare de teren agricol.

Cu finanțare din partea USAID, s-a creat o rețea de centre model de dezvoltare a mai multor industrii inovatoare – Mediacor, Artcor, Tekwill, Nortek și una pe care o vom deschide curând „Glia”, unde tinerii moldoveni pot crea, inova, contribui la progresul economic al țării noastre.

Inclusiv datorită ajutorului american, industria noastră vinicolă cunoaște un progres recunoscut la nivel mondial – vinurile din Moldova au obținut un număr record de medalii la una dintre cele mai prestigioase competiții din lume din acest an. 200 mii moldoveni își câștigă veniturile grație progresului în acest sector.

Reușim să modernizăm grădinițe cu ajutorul partenerilor americani – grădinița din Crihana Veche sau cea din Pănășești sau grădinița din Gura Galbenei înseamnă sute de copii care cresc în condiții mai bune.

Statele Unite ale Americii ne sprijină și în lupta cu corupția. Da, este o luptă dificilă și lungă, dar suntem hotărâți să o ducem până la capăt.

Prin sancționarea celor care încearcă să destabilizeze Moldova și să dezbine oamenii noștri, țara Dumneavoastră contribuie la securitatea și stabilitatea noastră.

Vă mulțumesc pentru acest sprijin constant pe care ni-l oferă guvernul SUA și poporul american. De fapt, astfel ne sprijiniți în visul nostru – ca Moldova să devină un pământ al păcii garantate, libertății și bunăstării pentru cei care muncesc onest.

Dle Secretar, știu că veți fi de acord cu mine: trăim vremuri în care dorința naturală și firească a oamenilor de a trăi în libertate și pace este pusă la grea încercare de adversarii democrației.

Vecinii și prietenii noștri din Ucraina plătesc în fiecare zi un preț cumplit pentru simpla aspirație de a fi liberi. Lupta lor curajoasă este o luptă pentru libertatea noastră, a tuturor.

Vă mulțumesc pentru că sprijiniți Ucraina. Prin rezistența sa, Ucraina ne protejează pacea aici în Moldova, iar sprijinul pentru Ucraina înseamnă și sprijin pentru securitatea Republicii Moldova.

Vecinii noștri – Ucraina și Uniunea Europeană – au nevoie de o Moldovă puternică și democratică, care este un partener de încredere și un furnizor de securitate – nu o zonă gri.

În încheiere, țin să menționez încă un domeniu în care colaborarea noastră produce rezultate vizibile pentru moldoveni și oaspeți deopotrivă: protejarea și restaurarea patrimoniului nostru cultural și turistic.

Am vizitat recent biserica Adormirea Maicii Domnului din Căușeni și am fost impresionată de modul în care a fost restaurat acest monument istoric. Vă mulțumesc că ne ajutați să avem grijă de locurile importante pentru spiritualitatea și tradițiile noastre din Republica Moldova.

Peste 60 de pensiuni rurale s-au dezvoltat grație USAID, peste 300 de kilometri de rute turistice au fost elaborate și cartografiate, iar Moldova a devenit una dintre destinațiile turistice de top pentru cei care caută trasee mai puțin cunoscute.

Președintele Theodore Roosevelt spunea că nu ceea ce avem ne face o națiune măreață, ci modul în care folosim ceea ce avem. Moldova este o confirmare vie a acestor cuvinte. Moldova va reuși să construiască pe moștenirea noastră un viitor liber, pașnic, unde fiecare cetățean are șansa unei vieți împlinite.

Vă mulțumesc încă o dată pentru tot sprijinul dumneavoastră și pentru prietenia de durată.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE