Programul de reintegrare a Republicii Moldova, aprobat de Executiv. Proiecte în valoare de 13 milioane de lei și compensații în valoare de două milioane de lei pentru fermierii din Transnistria

341
0

În localitățile din Zona de Securitate vor fi implementate 26 proiecte în valoare de 13 milioane de lei, iar proprietarii terenurilor agricole amplasate după traseul Rîbnița -Tiraspol vor primi compensații în valoare de două milioane de lei. Acțiunile sunt incluse în Programul activităților de reintegrare a țării pentru anul 2024, aprobat, astăzi, 15 mai 2024, de Guvernul Republicii Moldova.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

Potrivit autorităților, în total, vor fi realizate 26 de proiecte. Acestea urmăresc modernizarea instituţiilor de învățământ cu predare în limba română, reparația și dotarea edificiilor administrative, a instituțiilor de cultură și sport, precum și amenajarea zonelor de agrement.

Potrivit unui comunicat al Executivului, de suport urmează să beneficieze gimnaziul „Ștefan cel Mare” din satul Molovata, raionul Dubăsari (renovarea rețelelor electrice), liceul „Alexei Mateevici” din satul Sănătăuca, raionul Florești (renovarea sălii de sport), gimnaziul Ustia, raionul Dubăsari (renovarea sălii și a terenului sportiv) și alte instituții școlare. Totodată, mai multe școli vor primi câte un ajutor unic pentru acoperirea cheltuielilor legate de întreținere.

De asemenea, Guvernul anunță că vor fi modernizate mai multe grădinițe. Măsurile planificate țin de termoizolarea clădirilor, reparația sistemelor de încălzire, renovarea terenurilor sportive și de joacă. Va mai fi reabilitat Centrul pentru persoane în etate din satul Varnița, raionul Anenii Noi, dar și edificiul Casei de Cultură din satul Puhăceni, raionul Anenii Noi.

Pentru compensarea cheltuielilor suportate de proprietarii terenurilor agricole amplasate după traseul Rîbnița-Tiraspol, ca urmare a plăților aplicate la trecerea prin posturile de control, vor fi alocate 2 milioane de lei. Mijloacele vor fi repartizate de către Consiliul raional Dubăsari, în baza unui regulament elaborat în condiții de transparență și echitate.

 

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE