Înghețurile de primăvară au afectat grav livezile din Republica Moldova: pierderi de până la 55% la unele culturi

229
0
Foto: UCIP IFAD

Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare (MAIA) a publicat o sinteză preliminară privind impactul condițiilor agrometeorologice asupra culturilor horticole, în urma înghețurilor târzii din această primăvară. Potrivit datelor colectate de direcțiile agricole raionale, peste 8.600 de hectare de livezi au fost afectate de temperaturile negative înregistrate pe parcursul a șapte-opt nopți consecutive.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

Printre cele mai afectate specii se numără caisul, prunul, cireșul, nucul și mărul, culturile aflate în plin proces de înflorire în momentul producerii înghețurilor. Estimările actuale indică o reducere a recoltei cu 40–45% pentru cais și prun, până la 55% în cazul cireșului – pierderi agravate de crăparea fructelor provocată de ploile abundente, 25–30% pentru piersic și vișin, 15–20% pentru măr și nuc.

Chiar dacă ploile din luna mai au favorizat regenerarea parțială a pomilor prin menținerea unui nivel adecvat de umiditate în sol, acestea nu pot compensa pierderile deja înregistrate în aprilie.

Situația este dificilă și pentru cultura de sfeclă de zahăr: au fost raportate pierderi pe o suprafață de peste 6.940 hectare, din care 6.825 hectare au fost deja reînsămânțate. În acest context, MAIA a elaborat un proiect de Hotărâre de Guvern pentru acordarea unui ajutor financiar producătorilor afectați, prin compensarea parțială a costurilor pentru semințele utilizate. Proiectul este în prezent în consultări publice.

De asemenea, ministerul analizează, împreună cu reprezentanții sectorului pomicol, mai multe măsuri de sprijin pentru fermierii afectați, printre care:compensarea parțială a pierderilor, prioritizarea fermierilor cu pagube confirmate, evaluarea fondurilor necesare și a surselor financiare disponibile, atât interne, cât și externe.

Detalii suplimentare vor fi oferite după finalizarea procesului de validare a datelor din teritoriu.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE