Secretarul General al Consiliului Europei, Alain Berset, și-a început astăzi, 12 februarie, vizita oficială de două zile la Chișinău, Republica Moldova, prima de la preluarea mandatului. Scopul vizitei este de a reitera angajamentul Consiliului Europei pentru consolidarea cooperării cu statul, inclusiv în cadrul Planului de Acțiune pentru 2025-2028, care a fost lansat oficial astăzi la Chișinău, în cadrul unui eveniment cu participarea președintei Maia Sandu.
Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.
SUSȚINE„Consiliul Europei este alături de Republica Moldova în eforturile sale de a-și urma aspirațiile europene”, a declarat Secretarul General în cadrul evenimentului de lansare. „Planul de Acțiune al Consiliului Europei pentru Republica Moldova oferă o foaie de parcurs clară pentru următorii patru ani, ghidând țara către un viitor european mai puternic – reformă cu reformă.”
Reformele realizate de Republica Moldova cu sprijinul Consiliului Europei vizează domenii precum sistemul judiciar, practicile electorale, libertatea presei și promovarea egalității.
Vorbind în cadrul evenimentului de lansare, președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a declarat: „Planul este cu atât mai important în contextul în care democrația în țara noastră este supusă unor amenințări fără precedent. Suntem ținta unei campanii hibride din partea Kremlinului, care prin atacuri cibernetice, campanii de dezinformare, corupție electorală la o scară fără precedent, încearcă să submineze dreptul nostru de a ne decide singuri soarta și viitorul. Mizăm pe sprijinul Consiliului Europei în combaterea acestor amenințări la adresa democrației”.
Agenda vizitei Secretarului General în Republica Moldova include întâlniri cu președinta Maia Sandu, prim-ministrul Dorin Recean, președintele Parlamentului Igor Grosu, președinta Curții Constituționale Domnica Manole, ministra Justiției Veronica Mihailov-Moraru, precum și cu reprezentanți ai Consiliului Superior al Magistraturii, Curții Supreme de Justiție și ai societății civile. Pe 13 februarie, Secretarul General va avea, de asemenea, o discuție cu studenții Universității de Stat pe tema „Dezinformarea – o amenințare la adresa democrației europene”.
Planul de Acțiune pentru Republica Moldova 2025-2028, lansat oficial astăzi, este al patrulea plan al Consiliului Europei pentru țară de la 2013; bugetul său total este estimat la 30 de milioane de euro. Acesta a fost elaborat împreună cu autoritățile naționale și organizațiile societății civile și adoptat de Comitetul de Miniștri al Consiliului Europei în noiembrie anul trecut. Planul urmărește să sprijine țara în implementarea unor reforme ambițioase, esențiale pentru aderarea la Uniunea Europeană. Republica Moldova a obținut statutul de candidat la UE în iunie 2022, iar Cadrul de Negocieri a fost adoptat în 2024. Noile domenii incluse în prezentul Plan de Acțiune vizează combaterea traficului de ființe umane, prevenirea consumului de droguri și a dependențelor, precum și implicarea sporită a societății civile și a tinerilor în procesul decizional democratic. Planul de Acțiune va sprijini, de asemenea, autoritățile naționale în abordarea provocărilor generate de crizele regionale și globale și în combaterea efectelor războiului de agresiune al Federației Ruse împotriva Ucrainei.
În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.
SUSȚINE