15 ianuarie – Ziua Națională a Culturii. Cum vor fi celebrate valorile identității noastre culturale în capitală și în republică?

267
0

Pe 15 ianuarie marcăm Ziua Națională a Culturii, un prilej de a onora bogăția patrimoniului nostru cultural și de a celebra ziua de naștere a marelui poet Mihai Eminescu, un simbol al literaturii române și al identității noastre naționale.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

Ziua Națională a Culturii este o sărbătoare a spiritului, o reafirmare a angajamentului nostru de a susține creativitatea contemporană și de a proteja valorile care ne definesc ca popor. Este un moment de reflecție asupra contribuțiilor semnificative ale artiștilor, scriitorilor, actorilor, muzicienilor și tuturor celor care, prin talentul lor, înnobilează sufletul națiunii.

În acest an, Ministerul Culturii organizează o serie de evenimente culturale de amploare în întreaga țară, incluzând expoziții, spectacole de teatru și dans, recitaluri de poezie și muzică, proiecții de film, precum și dezbateri și ateliere dedicate promovării literaturii și artei. Toate se vor întâmpla și în contextul campaniei naționale „2025 – Anul Mihai Eminescu”, care are scopul de a facilita accesul la cultură în comunitățile mai puțin deservite.

Cu acest prilej, de Ziua Națională a Culturii, aproape 60 de manifestări sunt organizate de către instituțiile din subordinea ministerului, iar alte peste 180 – în colaborare cu autoritățile publice locale – în satele și orașele din toată țara.

Manifestările vor începe cu depuneri de flori la busturile lui Eminescu – în capitală, pe Aleea Clasicilor, dar și în mai multe localități din țară.

Miercuri, pe 15 ianuarie, începând cu ora 15.00, la Reședința de Stat, se va desfășura ceremonia de înmânare a Premiilor în domeniul Culturii pentru anul 2024. Concursul este organizat, tradițional, de Ministerul Culturii și conține 15 nominalizări și premii speciale personalităților care s-au impus prin proiecte culturale cu mare impact socio-cultural.

Pe lângă alte manifestări, la Academia de Științe a Moldovei va avea loc, pe 15 ianuarie, sesiunea comună a Academiei de Științe a Moldovei și a Academiei Române consacrată Zilei Naționale a Culturii și împlinirii a 175 de ani de la nașterea lui Mihai Eminescu; La Casa Scriitorilor din Moldova – dezbaterea literară „Eminescu în oglinda prezentului”; Uniunea Compozitorilor și Muzicologilor din Moldova în colaborare cu Orchestra simfonică a Companiei Teleradio- Moldova organizează un concert vocal-simfonic „Creații ale compozitorilor contemporani din Republica Moldova inspirate din opera eminesciană”; Asociația Filateliștilor lansează albumul „Închinare la Luceafăr. Eminescologie Filatelică Basarabeană”;  Biblioteca Națională lansează ediția „Calendarul Național 2025”.

Programul integral al evenimentelor dedicate Zilei Naționale a Culturii 2025 – în capitală și în toată țara.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE