Ministerul Sănătății a lansat Campania antifumat „Nu te lăsa aburit(ă)!”. Peste 200 de adolescenți au fost informați despre pericolele țigărilor electronice

272
0

Astăzi, 19 noiembrie, în cadrul unui eveniment-experiment, care a avut loc la Liceul Teoretic Republican „Aristotel” din capitală, Ministerul Sănătății a lansat Campania antifumat și despre pericolele țigărilor electronice „Nu te lăsa aburit(ă)!”. Acțiunea are scopul de a informa tinerii despre efectele dăunătoare ale țigărilor electronice și ale oricărui alt produs din tutun/nicotină.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

Specialiștii au prezentat câteva experimente interactive. Astfel, peste 200 de elevi au fost informați despre substanțele chimice care se găsesc în țigările electronice și impactul nociv al acestora asupra sănătății.

Prezentă la eveniment, ministra Sănătății, Ala Nemerenco, a subliniat că nu există niciun produs sigur de tutun sau nicotină. Tacticile industriei tutunului nu sunt doar o amenințare pentru sănătate, ci și un atac direct asupra viitorului. Ministra a îndemnat tinerii să aibă grijă de sănătatea lor.

Totodată, Ala Nemerenco a reiterat că ministerul va continua să consolideze politicile de control al tutunului prin alinierea la Convenția-cadru a OMS pentru controlul tutunului (FCTC) și să reglementeze strict toate produsele cu nicotină pentru a contracara dependența de această substanță.

La eveniment au participat, de asemenea, ministrul Educației și Cercetării, Dan Perciun, reprezentanta Organizației Mondiale a Sănătății în Republica Moldova, Miljana Grbic, lidera de echipă din cadrul Delegației Uniunii Europene Julda Kielyte și administrația liceului.

Campania este implementată de Ministerul Sănătății, Ministerul Educației și Cercetării și Agenția Națională pentru Sănătate Publică, în colaborare cu Biroul Organizației Mondiale a Sănătății din Republica Moldova și Uniunea Europeană în cadrul proiectului „EU4Moldova: pentru un sistem de sănătate durabil”.

Precizăm că acțiunea se va desfășura în mediul digital, oferindu-le tinerilor, părinților și cadrelor didactice din instituțiile de învățământ instrumente și materiale de informare și sensibilizare cu privire la compoziția chimică a țigărilor electronice și a altor produse din tutun și nicotină (broșuri, poster, vizualuri), precum și la impactul negativ al acestora asupra sănătății. De asemenea, în cadrul campaniei vor fi demontate percepțiile false conform cărora țigările electronice sunt mai sănătoase decât cele tradiționale. Lecții informative despre conținutul nociv al țigărilor electronice și promovarea alegerilor sănătoase pentru viitorul tinerilor se vor desfășura în mai multe școli din republică, inclusiv în cele care sunt parte a Rețelei naționale de școli care promovează sănătatea.

Menționăm că 12,7% dintre adolescenții de 13-15 ani din Republica Moldova utilizează țigări electronice. La nivel mondial, datele Organizației Mondiale a Sănătății arată că 37 de milioane de copii cu vârste între 13 și 15 ani întrebuințează țigări electronice și alte produse din tutun și nicotină.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE