În zilele de 17 și 18 octombrie 2024, Biblioteca Municipală „B.P. Hasdeu” din Chișinău a marcat 147 de ani de la fondare, organizând o serie de evenimente menite să sublinieze importanța bibliotecilor în transformarea comunităților și încurajarea inovației.
Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.
SUSȚINEEdiția din acest an a Zilelor Bibliotecii Municipale „B.P. Hasdeu” a purtat genericul „Hubul transformării comunității prin inovare” și a inclus discuții publice, lansări de publicații și întâlniri cu personalități culturale.
Pe parcursul zilei de 17 octombrie 2024, la sediul central al bibliotecii, au avut loc discuții publice pe tema „Accelerarea transformării la Biblioteca Municipală B. P. Hasdeu.” Printre subiectele principale abordate s-au numărat importanța unei finanțări durabile și consolidarea parteneriatelor între biblioteci și alte instituții cu scopul de a diversifica serviciile destinate comunității.
Prima sesiune, moderată de Dr. Mariana Harjevschi, director general al Bibliotecii Municipale „B.P. Hasdeu”, a vizat modele de finanțare și soluții arhitecturale inovatoare pentru crearea unor spații moderne, atractive și funcționale. De asemenea, au fost discutate bunele practici de management sustenabil, esențiale pentru transformarea bibliotecilor în huburi comunitare.
Cea de-a doua sesiune, moderată de Tatiana Coșeri, director adjunct al Bibliotecii Municipale „B.P. Hasdeu”, a adus în discuție colaborările dintre biblioteci, instituții publice, ONG-uri și comunități locale. Au fost prezentate exemple de succes în extinderea programelor și serviciilor, pentru a demonstra cum parteneriatele pot răspunde mai eficient nevoilor utilizatorilor.
În cea de-a treia sesiune, moderată de Elena Butucel, director adjunct al Bibliotecii Municipale „B.P. Hasdeu”, s-a discutat despre adaptarea serviciilor bibliotecilor pentru diverse categorii de public – tineri, adulți și seniori. Participanții au explorat inovațiile necesare pentru a răspunde cerințelor utilizatorilor într-o lume digitalizată, inclusiv accesul la tehnologie și programe educaționale.
Ziua de 18 octombrie 2024 a fost dedicată lansării unor lucrări valoroase pentru comunitatea bibliotecară. În Sala cu Coloane, au fost lansate volumele „Catalogul cărților cu dedicații din colecția Bibliotecii Municipale B.P. Hasdeu (2012-2022)” și „Biblioteca Municipală în presă (2012-2021).”
Mariana Harjevschi, directorul general al Bibliotecii Municipale, a subliniat că „Catalogul cărților cu dedicații” cuprinde 2086 autografe, care reprezintă ”o punte între trecut și viitor și simbolizează relația dintre autori, bibliotecă, donatori și cititori. Ea a adăugat că autografele „transmit emoții și devin parte din moștenirea culturală a colecțiilor bibliotecii”.
În ceea ce privește volumul „Biblioteca Municipală în presă,” Mariana Harjevschi a menționat că lucrarea include 3137 de articole publicate în mass-media, care oferă ”o imagine densă și dinamică a activităților bibliotecii din perioada anilor2012-2021”.
Tot pe 18 octombrie, publicul a avut ocazia de a participa la o întâlnire cu scriitoarea slovacă Zuzana Kuglerova, care și-a prezentat romanul „Ultima prințesă a Daciei.” Moderat de scriitorul Nicolae Spătaru, directorul Bibliotecii ”Alba Iulia”, evenimentul a captivat participanții prin povestea fascinantă, care îmbină armonios fapte istorice și ficțiune, a unei eroine ”uitate” din istoria Daciei. Precizăm că acțiunea romanului, semnat de Zuzana Kuglerova, se desfășoară în timpul invaziei romane în Dacia și povestește despre „ultima prințesă” a regatului, Daria.
În opinia organizatorilor, Zilele Bibliotecii Municipale „B.P. Hasdeu” din acest an au reușit să aducă în prim-plan rolul esențial al bibliotecii ca hub de inovare și transformare comunitară. Evenimentele organizate au consolidat în mod evident legătura dintre bibliotecă și comunitate, și au demonstrat în mod cert impactul profund pe care biblioteca îl are asupra vieții culturale și educaționale din Chișinău.
În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.
SUSȚINE