Una dintre cele 35 de școli model din Republica Moldova va fi modernizată de PNUD și Polonia

228
0

Polonia va contribui la crearea Rețelei Școlilor Model din Republica Moldova și, implicit, la asigurarea accesului la educație de calitate pentru sute de copii. Una dintre cele 35 de instituții care fac parte din rețea va fi renovată capital și dotată cu echipamente moderne de PNUD, cu sprijinul financiar al Poloniei. Suma totală a investiției se ridică la 1.083.424 dolari. Un acord de finanțare în acest sens a fost semnat pe 11 iulie 2024 la Chișinău de Jakub Wisniewski, Ministru adjunct al Afacerilor Externe din Polonia și Daniela Gasparikova, Reprezentantă rezidentă PNUD în Republica Moldova.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

„Sprijinul pentru educație este un domeniu prioritar pentru asistența poloneză în Moldova și sunt încântat că vom coopera cu PNUD pentru a îmbunătăți calitatea educației prin Rețeaua Școlilor Model. PNUD a fost un partener de lungă durată în atingerea obiectivelor de dezvoltare în țările prioritare ale asistenței poloneze pentru dezvoltare. Sunt convins că și de data aceasta cooperarea noastră va contribui la consolidarea educației și a competențelor elevilor și, astfel, va sprijini Moldova pe calea integrării europene”, a afirmat Jakub Wisniewski, Ministrul adjunct al Afacerilor Externe din Polonia.

„Sunt încântată de stabilirea acestui nou parteneriat cu Polonia, care contribuie la promovarea inițiativei de reformă a Ministerului Educației și Cercetării – Rețeaua Școlilor Model. Cu această contribuție poloneză, vom putea abilita încă o școală model și pe elevii, profesorii, părinții și comunitatea respectivă. Astfel, vom putea crea un mediu de învățare modern și incluziv. În continuare, ne propunem să creăm mai multe parteneriate, inclusiv cu sectorul privat, astfel încât toți copiii din Moldova să se bucure de o educație de calitate”, a spus Daniela Gasparikova, Reprezentantă rezidentă PNUD în Republica Moldova.

Prezent la festivitatea de semnare a acordului Dan Perciun, Ministrul Educației și Cercetării, a menționat: „Rețeaua Școlilor Model este un proiect național, prin care ne dorim să asigurăm acces la educație de calitate pentru fiecare copil și tânăr din Republica Moldova. Am selectat 35 de școli în care urmează să investim masiv în următorii 2-3 ani, astfel ca aceste instituții să devină poli de atracție pentru elevi. Vorbim în primul rând despre o schimbare a şcolii, a modului în care se predă, în care sunt organizate procesele, despre starea de bine a copiilor, despre incluziune, despre investiţii în infrastructură, dotări, echipamente, laboratoare digitale”.

Școala care va beneficia de modernizări din partea PNUD și Poloniei va fi selectată din lista propusă de Ministerul Educației și Cercetării. Aceasta va fi reproiectată și reparată, urmând să fie transformată într-o instituție modernă și atractivă pentru elevi și profesori, inclusiv pentru cei cu dizabilități. În sălile de clasă vor fi instalate echipamente TIC și alte tehnologii educaționale de ultimă oră, inclusiv care ar facilita integrarea educațională a elevilor cu cerințe educaționale speciale. Și laboratoarele de științe exacte – biologie, fizică și chimie – vor deveni mai atractive pentru elevi, urmând să fie renovate și dotate cu tot necesarul pentru desfășurarea unor lecții cât mai interactive.

Va fi schimbat și modul în care este organizată biblioteca instituției, aceasta urmând să devină un spațiu modern și multifuncțional de învățare, unde elevii vor avea posibilitatea să socializeze, să lucreze la proiecte individuale și de grup. Colecția școlară de cărți va fi îmbogățită, astfel ca să ofere opțiuni interesante pentru fiecare vârstă. O altă zonă a școlii va include instrumente, materiale și echipamente pentru activități precum imprimarea 3D, arte și meșteșuguri și proiecte STEEAM (știință, tehnologie, inginerie, antreprenoriat, arte și matematică). Iar așa-numita zonă de relaxare va dispune de o varietate de materiale, urmând să promoveze lectura de agrement și să asigure spații pentru odihnă pentru elevi și profesori.

La elaborarea viitorului design al încăperilor se va ține cont de opinia copiilor, părinților și profesorilor. În acest sens, PNUD va organiza un exercițiu participativ în care fiecare va avea posibilitatea să își exprime opinia despre cum ar trebui să arate școala lor în viitor.

Reţeaua Şcolilor Model este un proiect al Ministerului Educaţiei și Cercetării. Autorităţile au ales 35 de şcoli, care vor fi transformate astfel încât să fie un model atât din punct de vedere a infrastructurii, cât şi a metodelor de predare. Inițiativa este susținută de Banca Mondială, Uniunea Europeană, PNUD, UNICEF și alte organizații internaționale. Totodată, proiectul este susținut de mai multe companii private, care s-au alăturat inițiativei, urmând să investească în Rețeaua Școlilor model circa 17 milioane de lei.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE