Suport financiar acordat de BM pentru modernizarea infrastructurii rutiere și a punctelor de frontieră. BIRD va acorda  un împrumut în valoare de 92,4 milioane de euro, iar AID va oferi finanțare rambursabilă de 5,6 milioane de euro

337
0

Infrastructura rutieră și punctele de frontieră vor fi modernizate cu suportul Băncii Mondiale (BM). Parlamentul a ratificat două acorduri de împrumut cu Banca Internațională pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BIRD) și Asociația Internațională pentru Dezvoltare (AID) în vederea realizării Proiectului „Conectivitate rurală în Moldova”.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

Respectiv, BIRD va acorda țării noastre un împrumut în valoare de 92,4 milioane de euro, iar AID va oferi finanțare rambursabilă de 5,6 milioane de euro.

Banii vor fi utilizați pentru reabilitarea și modernizarea a trei tronsoane de drumuri regionale, cu o lungime totală de aproximativ 113 km – drumul Ocolina – Mărculești, drumul Cornești – Rădeni și drumul Gotești – Baimaclia – Vișiniovca. La fel, vor fi făcute lucrări la infrastructura de transport nemotorizat, adiacent drumurilor locale și va fi promovată siguranța rutieră prin remedierea punctelor negre (locuri cu risc sporit de accidente) și prin implementarea campaniilor educaționale.

De asemenea, mijloacele financiare vor fi acordate pentru facilitarea comerțului. Mai exact, Punctul de frontieră Leușeni va fi modernizat, la fel ca și drumul de acces. Va fi renovat și Punctul de frontieră Giurgiulești, unde va fi majorat numărul de locuri de parcare sau de așteptare existente în localitate. Mai este planificată și construcția Punctului de frontieră Ungheni. Proiectul prevede inclusiv un drum de acces care să facă legătura cu rețeaua de drumuri naționale, procesarea vamală, facilități de cântărire și un terminal pentru camioane.

Potrivit documentului de evaluare a Proiectului „Conectivitatea rurală în Moldova”, costul total al acestuia este de 190 de milioane de dolari, dintre care 55,6 % vor fi acordați împrumut, 10,8 %  grant, iar contribuția Guvernului va fi de 33,6 %. Perioada de implementare a Proiectului este de 5 ani.

Acordurile de împrumut pentru realizarea Proiectului „Conectivitate rurală în Moldova” au fost semnate la 19 iunie 2024.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE