Fraudă la Ocolul Silvic Talmaza, evaluată la suma de jumătate de milion de lei

259
0
Astăzi, 2 iulie 2024, ministrul Mediului, Sergiu Lazarencu, alături de directorul Agenției Moldsilva, Victor Durbală, și șeful Inspectoratului pentru Protecția Mediului, Ion Bulmaga, au anunțat despre rezultatele preliminare a o serie de controale, unde a fost verificată Întreprinderea Silvică Tighina, Ocolul Silvic Talmaza. 
În urma controlului efectuat la Întreprinderea Silvică Tighina, Ocolul Silvic Talmaza, s-au constatat nereguli majore și a fost prevenită o schemă de fraudare. În urma verificării a cinci parchete s-a depistat o diferență de volum de 344 de metri cubi de lemn, în valoare de aproximativ 360.000 de lei, iar prejudiciul total ar putea depăși jumătate de milion de lei.
Conform documentelor, urmau să fie obținute doar 713 de metri cubi de lemn, dar în realitate volumele erau de 1057 de metri cubi. Diferența de 344 de metri cubi, urma să fie vândută ilegal. În practică, vorbim de echivalentul a aproximativ 50 de mașini de lemn.
Ministrul Mediului, Sergiu Lazarencu, a spus că „este clar, corupția în sistem nu va fi tolerată. Toate persoanele implicate în această fraudă vor fi suspendate din funcție, iar dosarul va fi transmis organelor abilitate”.
În context ministrul Mediului a reiterat importanța implementării Programului Național de Extindere și Reabilitare a Pădurilor și asigurarea unei gestionări corecte și transparente a masei lemnoase.
În aceeași ordine de idei, Ministrul a subliniat importanța onestității și integrității în muncă, a unui comportament corect care va duce la creșterea veniturilor și, implicit, la salarii mai mari pentru silvicultori. De asemenea, a solicitat ca inspectorii de mediu să își îndeplinească atribuțiile corect, fără a admite abateri.
În final, ministrul Lazarencu a făcut un apel către cetățeni să raporteze orice ilegalitate observată în domeniul silvic, pentru a asigura protecția și gestionarea responsabilă a pădurilor, care reprezintă un bun comun.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE