Satele Volintiri și Copceac – în proces de amalgamare. Premierul Dorin Recean: ,,Să ne pregătim comunitățile, ca să poată beneficia de cât mai multe oportunități”

221
0

Amalgamarea localităților va oferi mai multe posibilități pentru accesarea fondurilor de dezvoltare, inclusiv a celor disponibile în procesul de preaderare la Uniunea Europeană. Satele Volintiri și Copceac, din raionul Ștefan Vodă au inițiat procesul de a-și uni eforturile de administrare. Cu primarii acestor localități a discutat, ieri, 20 iunie, premierul Dorin Recean. 

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

Prim-ministrul a exprimat tot sprijinul politic al Guvernului în procesul de amalgamare voluntară, menționând că beneficiile vor fi resimțite de toți membrii comunității. ,,Este necesară și o campanie de informare, nu ne așteptăm să facem amalgamările peste noapte. Trebuie să prezentăm avantajele acestei schimbări și să creștem calitatea serviciilor publice”, a spus prim-ministrul.

Primarii Igor Hîncu, s. Volintiri, și Vasile Țîntari, s. Copceac, au relatat că decizia de inițiere a amalgamării voluntare urmează să fie aprobată chiar la următoarea ședință a consiliilor celor două localități. ,,Suntem pe ultima sută de metri, am respectat procedurile și etapele stabilite și desfășurăm o campanie de informare ca să explicăm beneficiile”, au menționat ei.

În cadrul dialogului, a fost accentuat faptul că astfel va fi posibilă valorificarea mai multor fonduri destinate dezvoltării localităților. În prezent, în satul Volintiri sunt în proces de realizare zece proiecte, ce vizează eficientizarea energetică a clădirilor publice, gestionarea deșeurilor, sporirea implicării civice în guvernarea locală, dar și sprijinirea localnicilor și a refugiaților ucraineni care vor să inițieze o afacere.

De menționat că, în ultimii patru ani, în satul Volintiri au fost realizate alte peste 30 de proiecte: a fost reparat sistemul de canalizare la grădiniță, eficientizată colectarea deșeurilor din localitate, renovată piața locală și Centrul de plasament pentru copii în situații de risc. La fel și în satul Copceac au fost implementate alte zeci de proiecte. Localitatea este gazificată complet, alimentată în totalitate cu apă, dispune de iluminat public și terenuri moderne de joacă.

Începând cu anul 2024, unitățile administrativ-teritoriale învecinate pot alege să se unească, pentru a administra mai bine cele mai importante treburi locale. Guvernul oferă fonduri pentru pregătirea procesului de amalgamare voluntară, iar Cancelaria de Stat, cu ajutorul partenerilor de dezvoltare, asigură ghidare în acest proces.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE