Șapte deputați afiliați lui Șor au fost sancționați, fiind interzisă participarea lor la următoarele cinci ședințe ale Parlamentului

318
0

Șapte deputați nu vor avea dreptul să participe la următoarele cinci ședințe plenare ale Parlamentului. Este vorba despre parlamentarii Vasile Bolea, Vadim Fotescu, Denis Ulanov, Irina Lozovan, Marina Tauber, Reghina Apostolova și Alexandr Nesterovschi.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

Sancțiunea a fost aplicată la propunerea Președintelui Parlamentului, Igor Grosu, după ce deputații vizați au blocat tribuna legislativului și au împiedicat desfășurarea ședinței plenare. Propunerea a fost consultată în ședința Biroului permanent al Parlamentului, fiind votată în ședință plenară de 57 de deputați.

„V-am acordat avertisment, v-am chemat la ordine, a fost aplicată și sancțiunea de retragere a cuvântului. Suntem în situația de a aplica articolul 133 (f) – interzicerea participării la ședințele plenare pe durata de până la zece ședințe. Eu fac uz de dreptul meu de Președinte al Parlamentului și propun să aplicăm sancțiunea de interzicere a participării la ședințele plenare pe durata de cinci ședințe. Vom acționa foarte hotărât de fiecare data când cei certați cu legea, care lucrează pentru statul agresor – Federația Rusă – vor încerca să perturbeze parcursul nostru european”, a menționat Președintele Parlamentului, Igor Grosu.

Articolul 132 din Regulamentul Parlamentului interzice deputaților să insulte, să facă amenințări sau să expună calomnii de la tribuna legislativului. De asemenea, este interzisă tulburarea dezbaterilor sau crearea agitației în sala de ședințe, precum și blocarea tribunelor, a accesului în sala de şedinţe, blocarea sau limitarea accesului la microfoane sau crearea unor condiţii de imposibilitate a continuării şedinţelor plenare ale Parlamentului. Deputații care încalcă aceste reguli riscă următoarele sancțiuni – avertismentul, chemarea la ordine, retragerea cuvântului, lipsirea de cuvânt pe o durată de până la cinci ședințe, eliminarea din sala de ședințe, interzicerea participării la ședințele plenare pe o perioadă de până la zece ședințe. Ultimele două sancțiuni se aplică de Parlament, cu votul majorității deputaților prezenți. De asemenea, deputații riscă și sancțiuni financiare.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE