Deputații au păstrat un minut de reculegere în memoria victimelor primului val al deportărilor staliniste

305
0

Deputații au păstrat un minut de reculegere, în ședința plenară de astăzi, 13 iunie 2024, în memoria victimelor primului val al deportărilor staliniste.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

Președintele Parlamentului, Igor Grosu, a amintit, că în noaptea de 12 spre 13 iunie 1941, atunci când a avut loc primul val al deportărilor staliniste în Basarabia și Nordul Bucovinei, peste 30 de mii de basarabeni au fost treziți de lătratul câinilor și zgomotul soldaților și au fost scoși cu forța din casele lor. Șeful legislativului a precizat că memoria acelor vremuri este crucială, nu trebuie uitate faptele și trebuie de vorbit despre acele vremuri, în special în această perioadă, „când un război demarat de Kremlin încearcă să recroiască din nou frontierele”.

„Primele victime ale acestei terori au fost elitele naționale: primarii, învățătorii, judecătorii, avocații, funcționarii, foștii membri ai Sfatului Țării, acuzați de „antisovietism”. Au fost represați toți, și etnicii ruși, evrei, găgăuzi și bulgari. Regimul stalinist nu a cruțat pe nimeni. Familii întregi au fost ridicate și duse în zonele cu cele mai grele condiții – Siberia și stepele din Nordul Kazahstanului. Mulți au murit pe drum, și mai mulți de la condiții inumane și muncă extenuantă”, a menționat Igor Grosu.

În context, Președintele Parlamentului a îndemnat concetățenii să viziteze Muzeul Armatei din Chișinău și expoziția „Moldova Sovietică: între mituri și gulag” de la Muzeul Național de Istorie a Moldovei.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE